Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_7_kreeftentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 september 2021

Sterrenbeeldentuin deel 7: de kreeftentuin

De tuin besproken in deze fiche richt zich tot de kreeften (22 juni en 22 juli). Ongetwijfeld de tuin
die mij het meest aan het hart ligt…, want ik ben zelf een kreeft.
De kreeft heeft een sterke behoefte aan veiligheid. Kreeften zijn huiselijke diertjes, gevoelig en
intuïtief. Het zijn piekeraars, die wekenlang iets op hun lever kunnen hebben.
Geliefkoosde kruiden: Agrimonie (Agrimonia eupatoria L.), Citroenmelisse (Melissa officinalis), Madeliefje (Bellis perennis), Hyssop (Hyssopus Officinalis), Jasmijn (Jasminum officinale) .

Agrimonie:


Agrimonie is een mooie fragiele bloem. De Latijnse soortnaam ‘agrimonia eupathoria’ klinkt koninklijk in de oren. En inderdaad, Midridates Eupathor, koning van Pontus en befaamd kruidkundige, had alle aandacht voor deze plant. Een hele waslijst kwalen, vooral aan de lever, verhielp hij met dit kruid.

Bij ons in Zuid-Limburg vind je deze Koninklijke bloemen wiegend op hun lange aren. Ze doen een beetje aan mini-toortsen denken.

Als er iets op je lever blijft liggen, pieker daar dan geen uren over, maar drink een kopje agrimoniethee. Als er al dagen een hele container zorgen op je lever ligt, begint die uiteraard te reclameren. Hoe zou je zelf zijn? Drink dan drie kopjes per dag, zes weken lang.

Zangers en redenaars dronken vroeger graag van deze thee want hij verwende hun keel en voorkwam ontstekingen. En als ze hees waren, voorzag deze thee hun stem weer van de nodige decibels.

Citroenmelisse:

Kreeften voelen zich soms een beetje down, dat gebeurt wel eens vaker. Een middeleeuwse mystica Hildegarde von Bingen beschrijft haar enthousiasme voor citroenmelisse: “Je hebt de neiging te lachen als je ervan eet. Melisse maakt vrolijk en daarom wordt ze ‘de troostende’ genoemd.”
Wie nu niet overtuigd is van alle goede bedoelingen van citroenmelisse moet maar eens gaan snuffelen in de kruidenboeken van de Karmelieten. Deze kloosterorde (1611) heeft een wereldberoemde kruidendrank samengesteld met citroenmelisse in de hoofdrol: ‘Eau de Carmes’ of ‘Kloosterfraumelissengeist’.

 

sterrenbeeldentuin madeliefjeMadeliefje:

In de 13de eeuw betekende de naam “Flos amoris”, “liefdesbloempje”.
Mooie dames staken het niet onder stoelen of banken, dat ze graag bemind werden. Als hun Adonis met glinsterende ogen in de juiste richting keek, kregen ze kriebels in de buik. Ze maakten hun eigen gevoelens duidelijk door twee madeliefjes aan het schild van hun spetterende vlam te bevestigen. Die wist dan precies hoe de zaken ervoor stonden. Maar bloemen konden ook heel andere boodschappen brengen.

Soms wist een knappe, jonge freule nog niet goed wat te doen met de toenaderingen van een zelfverzekerde jonge knaap. Om nog wat uitstel van liefdesexecutie te krijgen, zette ze dan een kroontje van madeliefjes op haar hoofd. Dat wilde zeggen : “Ik ben nog maagd en wil dat nog even blijven, maar... wie weet op een keer zien wij elkaar in andere omstandigheden weer”.
Het madeliefje werkte niet alleen symbolisch, als je genoeg bloemen en blaadjes van dit plantje at,
reinigde je ook je bloed.

Hyssop:

Hyssop kalmeert de zenuwen en zuivert het bloed. Het kruid wekt de eetlust op en helpt je van vervelende windjes af. Hyssop is meteen een tuinhulp, want het houdt de wacht bij de kolen en zorgt ervoor dat koolwitjes ze niet overvallen.
Attentie: gebruik NOOIT Hyssop tijdens de zwangerschap.

Jasmijn:

De gele jasmijn die tussen januari en maart groeit staat symbool voor elegantie. De Spaanse
jasmijn symboliseert zinnelijkheid.
Deze zachte bloem heeft vele dichters en schrijvers geïnspireerd. Een Indische schrijver zag het bijvoorbeeld zo: “Een jasmijntakje in de haren, een beetje saffraan en sandelhoutaftreksel op de huid van een geliefde mooie vrouw: dat alles is een klein stukje
paradijs”.

#4789

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be