Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_5_stierentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 september 2021

Sterrenbeeldentuin deel 5: de Stierentuin

Sterrenbeeldentuin - kruidentuin

Uit een interessante reeks van Daniëlle Houbrechts, deze week:

Deel 5: Stierentuin

Deel 5: Stierentuin Wil je graag een kruidentuin aanleggen? Je kan je stukje paradijs op alle mogelijke manieren organiseren. Mijn oude Engelse vriend Culpeper (kruidendeskundige uit de 17de eeuw) creëerde kruidentuinen in functie van de sterrenbeelden. Een goed idee om na te volgen, vond ik. De tuin besproken in deze fiche richt zich tot de stieren (21 april - 20 mei).

Taurus, het tweede teken van de dierenriem verzamelt de koppige doorzetters. Stieren hebben, met hun vrouwelijke intuïtie, de wereld aan hun voeten liggen. Uiterlijk lijkt de stier kalm en zie je niets van haar hartstochtelijke aard. Wat de een koppig noemt, heet bij de andere “wilskracht”. En bij nog een andere steenezelarij. ’t Is maar hoe je het bekijkt. De Stier zelf zal dan natuurlijk zeggen dat: “dit een wezenlijk kenmerk van mijn gecompliceerde persoonlijkheidsstructuur is.” Jawadde, Stieren kunnen echte steenezels zijn, en daarmee basta.

Hoewel er ook heel lieve bijlopen. Zo van die harde bolsters met een heerlijke zachte, blanke pit. Die wel stoer doen, maar helemaal in het binnenste van zichzelf hopen dat ze wat warmte terugkrijgen. Ook al zijn ze niet altijd bereid zelf die vonk als eerste uit te sturen. Een ding is zeker: als de stier ergens zijn zinnen op zet, zal die er alles doen om zijn doel te bereiken.
Culpeper koos als figuranten voor deze tuin: Klein Hoefblad (Tussilago farfara), Pepermunt (mentha piperita), Tijm (thymus vulgaris).

Klein Hoefblad : Tussilago farfara

Klein Hoefblad : Tussilago farfaraStieren hebben nog al eens last van hun keel. Hoesten, angina, kroep: het is de doorsnee-stier niet vreemd. Stieren verzamelen best Klein Hoefblad om er hoestthee van te maken. Tussilago farfara, heet het kruid in ‘t Latijn. Tussilago betekent hoest. De Romeinen wisten dus ook al dat het kruid goed was tegen keelaandoeningen. Onze wetenschapslui hebben slijm en bitterstoffen in het kruid ontdekt en beamen de kennis van de Romeinen. Kleinhoefbladthee zorgt ervoor dat de hoestprikkels afnemen en lost het slijm op. Ik neem altijd een samengestelde kruidenthee voor hoesterige huisgenoot-Stieren.

Ik maak een mengeling van brandnetel, smalle weegbree en klein hoefblad. Overdrijf niet met klein hoefblad. Dan zou je te veel van een bepaalde stof kunnen binnen krijgen. En die zou volgens sommige geleerden kanker kunnen veroorzaken. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd. Zolang je niet overdrijft en niet meer dan drie koppen per dag drinkt, is alles kits.
Mijn grootvader rookte een pijpje, als hij in de tuin werkte. Zijn tabak mengde hij met fijngesneden gedroogde klein-hoefbladbladeren. “Dat is goed voor mijn astma”, zei hij dan. Ik geloof wel dat astmalijders baat kunnen vinden bij dit kruid, maar of al dat gerook goed is? Daar geloof ik niks van.

Pepermunt : mentha piperita

Pepermunt : mentha piperitaJuist omdat Stieren zo ambitieus zijn, kicken ze op oppeppers. Laat de munt maar aantreden, want die is op een stierenlijf geschreven.
“Die reuck van munten maeckt den menschen vrolyck ende blyde,” zeiden onze voorouders al. Ook de Romeinen hadden het op munt wel gezien. Als de lentemoeheid de kop opsteekt, kan je die wijsheid eens uitproberen.

Kruidenlievende Romeinen droegen altijd een bosje munt bij zich om helder van geest te zijn. Als jij het niet ziet zitten om in elke jaszak een toefje munt te stoppen, kan je het ook eens proberen met pepermuntolie op je slapen te wrijven. Maar attentie! Sommige mensen reageren allergisch, als hun huid in aanraking komt met deze olie. Probeer dus eerst op een klein plekje om te zien hoe je huid reageert, vooraleer je slapen helemaal vol te smeren. Mocht je dit middel eens willen proberen, doe dan eerst wat beschermende crème op je huid. Bijvoorbeeld goudsbloemzalf of een handcrème. Je kan de olie bij de apotheker of in een natuurwinkel kopen.

Wie thuis een aromalamp heeft, druppelt vier druppels etherische muntolie in het potje water boven het theelicht. Wie weet: misschien gaat de hele familie er dan na een tijdje meer ontspannen en vrolijker bij lopen. In elk geval ruikt je kamer een stuk frisser en dat is ook al iets nu de ramen misschien nog niet wagenwijd open kunnen.

Muntblaadjes geven een frisse smaak aan een gemengde sla. Munt past ook in de stoofpot en bij palingbereidingen. Munt is al heel lang bekend als heelkruid. Zelfs in 3000 jaar oude graven ontdekten ze munt. Munt komt voor in snoepjes, kauwgom, sauzen, desserts, slaatjes, azijn, thee, siroop en likeur. Als je van al dat lekkers geproefd hebt, kan je je tanden poetsen met tandpasta op basis van munt. Muntolie heeft een scherpe doordringende geur. Daarom gebruiken ze de olie wel eens om lekken in pijpleidingen te ontdekken.

Tijm : thymus vulgaris

Tijm : thymus vulgarisHoe duidelijk een Stier haar doel ook voor ogen heeft, ze stormt er nooit zomaar op af. Integendeel. Een Stier bepaalt haar eigen tempo, als ze belangrijke beslissingen moet nemen. Als Stieren niet echt in de haak zijn, moeten ze voor kleine aandoeningen eerst maar eens in de kruidenkast kijken. In de 16de eeuw, stak tijm in de kruidenboeken zijn kop op. Het kruid kwam in het vizier van de apotheker.

Een Franse kruidendeskundige zei: “Tijm is het antibioticum van de armen.” En gelijk had hij. De toppen van de tijmplant bevatten een desinfecterende stof. Wilde tijm heeft de sterkste medicale eigenschappen. Hoewel je elke tijmsoort kan gebruiken. Tijm werkt bacterie- en schimmeldodend. Dat is wetenschappelijk vastgesteld. Ze gebruikten tijm vroeger dan ook gretig om het niet meer al te verse voedsel wat op te kalefateren. Tijm lost slijmen op. Dat komt door de ‘thymol’ die zich in de etherische tijmolie bevindt. Een schorre, pijnlijke keel zal daarom wat graag tijmthee lusten. Tijm voelt zich in gerechten knusjes op zijn gemak samen met laurier, rozemarijn en salie. Tijm kan net zoals het bonenkruid, peper vervangen. Je kan tijm gebruiken in bouillons, stoverij, marinades, vullingen, soep, vlees- en wildgerechten. Ook sommige groenten vinden het helemaal niet erg, als je ze wat tijm over hun rug strooit.

Tomaten, champignons, aubergines, kolen en peulvruchten bijvoorbeeld. Laat tijm ook eens meekoken bij je eieren, als die hardgekookt op tafel moeten. Het ei absorbeert het tijmaroma dwars door de schaal heen. Benedictine- likeur krijgt zijn lekkere smaak door citroen- tijm. Vergeet niet een beetje tijm bij je vliersiroop te doen. Zowel de vlierbessen als de tijm helpen grieperige toestanden de baas worden. Doe in je aromalampje (een potje met water, daaronder een theelichtje) enkele druppels etherische tijmolie. Dat werkt als een antiseptische luchtververser. Vervelende geuren krijgen met dit eenvoudig middel geen kans. Tijm verjaagt ook de motten uit je kleerkast.

#4730

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be