Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_4_rammentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 15 januari 2021

Sterrenbeeldentuin deel 4: de Rammentuin

Deel 4: Rammentuin

sterrenbeeld ramWil je graag een kruidentuin aanleggen? Je kan je stukje paradijs op alle mogelijke manieren organiseren. Mijn oude Engelse vriend Culpeper (kruidendeskundige uit de 17de eeuw) creëerde kruidentuinen in functie van de sterrenbeelden. Een goed idee om na te volgen, vond ik. De tuin besproken in deze fiche richt zich tot de rammen (21 maart - 20 april).

Aries is het eerste teken van de dierenriem. In dit teken begint de zon aan haar reis door de andere sterrenbeeldtekens. Rammen rammen er graag op los. Het zijn energieke doorzetters die van geen ophouden weten. Ze hebben veel moed en enthousiasme, maar zijn ook wel een beetje eigenwijs en weerbarstig.

Ze laten niet graag met hun voeten rammelen, daarom koos Culpeper voor dit sterrenbeeld: Knoflook (Allium sativum), Hop (Humulus lupulus), Rosemarijn (Rosmarinus Officinale L.)

Knoflook: Allium sativum

Allium sativum Rammen lopen over van energie, maar putten zich ook oeverloos uit. Het “rustig aan doen” vinden Rammen maar niks. Ze spelen dus gretig met hun gezondheid.
Als je absoluut heel graag je verblijf als Ram op deze wereld wil verlengen, kan je dat proberen met af en toe knoflook te eten. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die veel knoflook eten veel kans maken om langer te leven. Je kan er heel wat beschavingsziekten mee voorkomen. Hartkwalen, aderverkalking en hoge bloeddruk komen maar uiterst zelden voor bij regelmatig rammende knoflooketers.

Ik hoor je al doorrammen: “Ja, maar die geur!”. Bweiin! Het is al voldoende, als je je soepbord of je slakom met een doorgesneden knoflookteentje inwrijft. De geur op zich helpt ook. Ruik geregeld aan knoflook en je wordt waarschijnlijk minder vlug moe. De Grieken gaven hun vechthanen knoflook om ze sterk en onvermoeibaar te maken. Natuurlijk overdreven ze daar niet mee, want overdaad schaadt, ook bij vechthanen.
Mocht je op één of andere manier een giftig kruid of paddestoel binnenspelen, drink dan onmiddellijk een warme kop melk waarin je knoflook kookte. De melk neemt het gif op en de knoflook maakt het onschadelijk.

Hop: Humulus lupulus

Dat drukke tempo overdag, bezorgt de Ram af en toe wel eens slapeloze nachten. De Ram is niet voor niets een denker over het hoe en het waarom, die daar bij voorkeur nachtelijke uurtjes voor gebruikt. Hop is een ideaal kruid dat de slaap bevordert en in vele gevallen achter een slapeloze nacht een slaperig punt zet.
Hop vind je nog vaak in het wild. Als je prachtige, lichtgroene belletjes ziet hangen in de ‘gastheer’-struiken, dan weet je dat je te doen hebt met een vrouwelijke struik. De mannetjeshop valt minder op. Hij maakt meeldraadbloemen en die hangen in wijd vertakte trossen. Maar dat stelt eigenlijk niet veel voor.
Van hopbellen ga je beter slapen. Dat kunnen hoppluksters bevestigen. De hop heeft een narcotische werking. Er is wel meer dan eentje tussen de hopranken in slaap gevallen, terwijl ze de hopbellen nog met de hand plukten. Hop kalmeert tenslotte overgevoelige en nerveuze magen.

Rozemarijn: Rosmarinus Officinale LRozemarijn: Rosmarinus Officinale L.

Zoals de Ram leeft, gebruikt hij ook zijn maaltijden. Hij heeft een beregrote eetlust, maar heeft geen tijd om er echt van te genieten. Hij of zij ramt het eten vaak door de strot. Kan niet gezond zijn!

Rozemarijn helpt vette spijzen verteren. Het stimuleert de productie van spijsverteringssappen. Het opgeblazen, overladen gevoel in je maag verdwijnt. Een afgestreken theelepel rozemarijn is voldoende om een gerecht voor vier personen gezond op tafel te zetten.

De smaak is doordringend, pittig en een tikkeltje harsachtig. Barbequesatés kan je met rozemarijn omwikkelen. Dat geeft een lekkere smaak en houdt de insecten op afstand.

Rozemarijntips voor Rammen

Leg je plakje kaas op een halve, gegrilde appel. Laat nu wat suiker in een pannetje caramelliseren. Blus met witte wijn. Blijf flink roeren in de sputterende, bruisende saus. Doe er op het einde, als je saus wat afgekoeld is, wat rozemarijnbloemen bij. Giet deze lekkernij over je kaas en garneer met een takje rozemarijn.
Gebakken aardappelen met rozemarijn erover: wereldniveau! Ze gaan hierdoor zelfs hun beste smaak prijsgeven. Handig om te weten, als je gaat diëten. Altijd maar aardappels in de pel zonder saus gaat na een tijd vervelen. Met wat aangepaste kruiden breng je geregeld een andere smaak op tafel.
Rozemarijn is uiterst geschikt om kleine ongemakken te verlichten. Het is bijv. algemeen bekend dat rozemarijn de bloedcirculatie stimuleert. Een goede doorbloeding doet je veel vitaler voelen. Rozemarijnthee helpt na een heerlijke maaltijd alles vlug verteren, zodat je zonder zwaar gevoel van tafel gaat. Dat is natuurlijk handig, maar bedenk dat je je onmiddellijk daarna fit en vitaal voelt. Als je dadelijk onder de wol kruipt zal je heel lang schaapjes moeten tellen, eer je de slaap kan vatten.

#4717

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be