Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_3_vissentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 september 2021

Sterrenbeeldentuin deel 3: de Vissentuin

Sterrenbeeldentuin - kruidentuin
Uit een interessante reeks van Daniëlle Houbrechts, deze week:

Deel 3: Vissentuin

Pisces (19 februari - 20 maart), het twaalfde teken van de dierenriem kent fantasierijke, vredelievende mensen. Vissen kunnen niet beslissen. Maar voor de rest is er niets mis mee.

Vissen kunnen goed luisteren en zijn vergevingsgezind. Van alle sterrentekens is de vis de meest intuïtieve. Een vis is een beetje verlegen en daarom graag op zichzelf. Ze zeggen wel “zo gezond als een vis” maar vissen moeten opletten voor de vochthuishouding in hun lichaam.

Ze zijn ook vlug bevattelijk voor andere kwaaltjes.
Daarom koos Culpeper voor dit sterrenbeeld: Longkruid (Pulmonaria officinalis), Moerasspirea (Spiraea ulmaria) en Hondsroos (Rosa canina).

 

Longkruid: Pulmonaria officinalis

Longkruid: Pulmonaria officinalisVochtig weer bezorgt ‘vissen’ pijnlijke spieren en slaat soms op hun bronchiën. Vroeger dachten ze dat longkruid wel goed zou zijn voor de bronchiën. Lees maar: Paracelsus, een Duitse kruidenkenner (1490-1541) dacht dat de planten op één of andere manier wel zouden laten weten, waarvoor ze elk op zijn beurt goed zijn. Ze zouden zich, volgens hem, kenbaar maken door hun groeiwijze, hun
geur, hun uiterlijk enz.

Het longkruid heeft witte vlekken op zijn bladeren. Paracelsus vond dat een makkie en zei: “Longkruid doet denken aan longen, kijk maar naar die vlekken”. Dus, je raadt het al, longkruid is, volgens hem, goed tegen longkwalen. Eeuwenlang hebben ze deze theorie geloofd, maar tegenwoordig zijn er gelukkig andere middelen om na te gaan of een kruid inderdaad goed is tegen één of andere kwaal. Maar heel ver zat Paracelsus er niet naast, want ook nu gebruikt de moderne farmacie nog altijd stoffen uit het longkruid om ontstekingen van de luchtwegen te behandelen.

Moerasspirea: Spiraea ulmaria Moerasspirea: Spiraea ulmaria  

Als de ‘nieren en blaas’ van de vis niet optimaal functioneren, dan moet die maar eens proberen met moerasspirea- thee. Misschien helpt dat. Moerasspirea zorgt dat het teveel aan vocht stilaan verdwijnt en helpt het vuil uit je lichaam te kieperen door de zweetklieren op volle toeren te laten draaien. Daardoor heb je waarschijnlijk ook minder last van reuma en jicht.

Daarbovenop werkt moerasspirea licht samentrekkend en versterkend. Maak eens een kop thee van een koffielepel moerasspirea en overgiet die met een kop kokend water. Drink 5 kopjes per dag. Als je niet bepaald last hebt van iets, zijn 2 kopjes per dag voldoende.
Weet ook dat de naam aspirine of acetylsalicylzuur afkomstig is van moerasspirea. In dit kruid troffen de kruidenwetenschappers dit zuur voor het eerst aan.

 

Hondsroos: Rosa canina

Hondsroos: Rosa caninaGevoelig als vissen zijn, kunnen ze heel creatief uit de hoek komen. Ze kunnen ook diep in de put zitten, omdat ze de neiging hebben het leed van de wereld op hun schouders te dragen. Voor extra kracht op alle fronten is het daarom beter de weerstand te verbeteren. Dat kan met rozenbottels.

Als iemand, al dan niet vis, hier in huis ligt te hoesten en te proesten halen we vlug de rozenbottels uit de keukenkast. Ik maak altijd rozenbottelthee van zelf geplukte hondsroos- bottels. Ik oogst ze in de herfst en droog ze op de verwarming tot ze keihard zijn. Deze harde, verrimpelde bottels plet ik dan tussen twee houten boterhamplanken. Soms maal ik ze ook wel eens met een elektrische molen, maar als je met die molen niet oplet heb je dadelijk poeder. Eén theelepel van die geplette bottels overgiet ik met een kop kokend water. Ik laat de thee 15 minuten trekken. De rozenbottelzaden zitten namelijk goed verpakt. Ze moeten daarom iets langer trekken. De thee smaakt nog lekkerder als je er een schijf sinaasappel in legt. Daarbovenop kan je nog wat gedroogde vlierbessen deponeren. Mochten de haartjes op de pitten je hinderen, rooster dan even de gemalen rozenbottels.
Als je preventief, elke dag drie koppen van dit drankje drinkt, is de kans groot, dat je een heleboel hoestdecibels en gesnotter voorkomt. ‘s Avonds een heerlijke kop rozenbottelthee en je slaapt als een roos. Rozenbottels werken kalmerend. Ook de nieren krijgen een aangename behandeling, want ze worden samen met de blaas gereinigd. Rozenbottelthee voorkomt waterzucht en nierstenen.

#4729

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be