Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_12_boogschuttertuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 september 2021

Sterrenbeeldentuin deel 12 : de boogschuttertuin

Sagittarius, het negende teken van de dierenriem is het teken van de mensen met een brede, intellectuele belangstelling. Zij richten hun verstandspijlen op alle mogelijke wereldproblemen. Intellectuele spelletjes zijn hen niet vreemd. Binding aan gelijk welke overtuiging of partij steekt hen tegen. De absolute vrijheid is voor een Boogschutter het hoogste goed. Moederkruid (Chrysanthemum parthenium), Huislook (Sempervivum tectorum), Kaasjeskruid (Malva Neglecta, Malva Sulvestris) en Salie (Salvia Officinalis) helpen het Boogschuttersintellect op peil te houden.

Moederkruid (Chrysanthemum Parthenium Bernh of Tanacetum Parthenium L.)

Moederkruid (Chrysanthemum Parthenium Bernh of Tanacetum Parthenium L.)Als je geregeld last van migraine hebt, probeer dan eens preventief een kuur met moederkruid. Het woord migraine is afgeleid van het Griekse ‘hemicrania’. Dat betekent halve schedel. De naam moederkruid schenkt je al vertrouwen. Moederkruid heeft wat weg van kamille. De gele hartjes zijn wel wat platter en de groene blaadjes lijken meer op een chrysantenblad.

In de 16de en 17de eeuw kregen migraineslachtoffers al moederkruid voorgeschoteld. Natuurlijk dachten de verlichte wetenschappers uit onze tijd er zo het hunne van. Tot er einde jaren zeventig een pientere onderzoeker de plant eens grondig ging analyseren. De plant bleek stoffen te bevatten die krampen in de kleine bloedvaten voorkomen.

Waarschijnlijk veroorzaakt die kramp nu net de migraine.
Zomaar eventjes 70 procent van de migrainelijders ondervond beterschap, toen ze elke dag drie tot vier groene moederkruidblaadjes op hun boterham legden. Als je de blaadjes niet tussen je boterham wil leggen, dan kan je er thee van maken. Overgiet hiervoor drie blaadjes van de moederkruidplant met een kop kokend heet water, laat niet langer dan 5 minuten trekken en vis de groene blaadjes er dan weer uit. Drink hiervan drie koppen per dag, liefst over de hele dag verspreid.

Huislook (Sempervivum tectorum)

Huislook (Sempervivum tectorum)In Engeland noemen ze huislook kip- en kuikentjes. De huislook- rozetten krijgen namelijk uitlopers die op hun beurt weer rozetjes met uitlopers worden. Onze voorouders plantten deze waterige plantjes op de nok van hun rieten dak. De plantjes nemen heel veel water op. Als de bliksem dan eens pyromaan wilde spelen, zorgde de huislook ervoor dat het vuur veel minder vat kreeg. Daarom noemen ze dit plantje ook wel eens donderkruid of Donarkruid. In de rode bloemen die op de oude rozetten komen, zagen onze voorouders de rosse baard van Donar, de dondergod.
Door haar eigen waterreservoir kan huislook ook in waterarme rotstuintjes voet aan wal krijgen. Als je een ontstoken schrammetje hebt of een puistje, leg dan eens een huislookblaadje op die plek. Pluk het velletje dat op celofaan lijkt, eraf. Leg de groene moes op de ontstoken huid. Ook aften kan je op die manier te lijf gaan. Leg zo vaak mogelijk een stukje van de plant op de aften. Ook kleine brandwonden doen niet meer zo’n pijn en genezen vlugger, als je er van die gepelde blaadjes oplegt.

Kaasjeskruid (Malva Neglecta, Malva Sulvestris)

Kaasjeskruid (Malva Neglecta, Malva Sulvestris)Het kaasjeskruid krijgt prachtige purperen of roze bloemen. In het najaar vormen de bloemen grappige zaden die onze voorouders wel eens broodjes noemden. De kaasjeskruid- zaden doen dan ook aan broodjes denken. De kinderen snoepten ervan, als ze vroeger op hun klompen naar de school moesten.

Als je gevallen bent en je hebt een blauwe plek of een verstuiking, dan kan je als eerste hulp een kaasjeskruidpleister op de wonde leggen. Was een kaasjeskruidblad en kneus het. Ook  brandwonden of insectensteken kan je op die manier verzorgen. Als het om ernstige aandoeningen gaat, moet je natuurlijk onmiddellijk naar de huisarts.

Als je thee wil maken van kaasjeskruid, let er dan op, dat je het kruid deze keer niet overgiet met kokend water. Neem een theelepel gedroogd kruid (bloemen en bladeren), overgiet hem met een kop LAUW water en laat een nachtje staan. Zo vernietig je het heilzame plantenslijm niet. Warm de thee ‘s morgens op, maar laat niet koken. Zeef de thee en drink hem op met kleine slokjes. Deze thee werkt in op de bovenste luchtwegen en de mond- en keelholte. Hij overdekt de mond en de keel met een slijmlaagje. Als je een kop kaasjeskruid-thee drinkt, voel je duidelijk het beschermlaagje dat heilzaam inwerkt. Als je hees bent en een stem hebt die meer aan een rasp dan aan Pavarotti doet denken, drink dan eens een kop kaasjeskruidthee.

Salie (Salvia Officinalis)

Salie (Salvia Officinalis)Het woord salvia komt van ‘salvere’ (=redden). Salie lost het slijm in darmen en luchtwegen op. Het verlost ons lichaam op die manier van een heleboel troep. Saliethee is misschien niet zo lekker. Maar als je enkele blaadjes met melk overgiet en vijf minuten laat trekken, valt het al een tikkeltje beter mee. Eventueel kan je aan de afgekoelde thee een lepeltje honing toevoegen. Als je de honing bij de kokend hete thee doet, breek je waardevolle stoffen van de honing af. De honingsmaak verandert natuurlijk niet, maar zonde van die waardevolle stoffen.

Stel, je bent aan ‘t kamperen en je tandenborstel valt in het grote gat van de spoelbak. Je ziet hem wel zitten maar je kan er niet aan... Dan is er salie. Als je met de blaadjes over je tanden wrijft, worden ze weer schoon. Je krijgt een frisse mond en je tanden worden witter. Je krijgt natuurlijk niet dadelijk een sterrenfonkelend- filmstergebit door één keertje met de blaadjes over je tanden te roefelen. Daarvoor moet je elke dag je tanden polijsten met een salieblaadje.
Je kan ook salieblaadjes zelf drogen of kopen. Maal de blaadjes tot poeder in een elektrisch molentje. Roer er wat zout bij, stop je natte borstel in de mengeling en poets daarmee je tanden.

Salie- damp hield in de Middeleeuwen de pest uit het huis. De kruiden smeulden zoals wierook en ontsmetten de kamer. Ze geloofden dat de pest op die manier veel minder kans kreeg om toe te slaan. Wij kennen gelukkig geen pest meer. Soms zitten we wel met een kamer vol sigaretten- of sigarenrook: dus salie! Neem een stukje aluminiumfolie. Leg het op het onderstel van je thee- warmhouder. Doe er een theelepel gedroogde saliekruiden op. Steek het theelichtje aan en kijk... Na een tijdje komt er rook vrij die je kamer een aangename geur geeft. Weg die vieze 20ste-eeuwse tabaksrook;

#5010

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be