Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_10_weegschalentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 september 2021

Sterrenbeeldentuin deel 10: de weegschalentuin

De tuin besproken in deze fiche richt zich tot de weegschalen (23 september en 23 oktober).
Weegschalen zijn mensen die houden van een vriendschappelijke communicatie en een overzichtelijke relatie. De Weegschaal wikt en weegt zijn of haar wereld van harmonieuze eenheid, gerechtigheid, diplomatie en kunst.
Soms heb ik de indruk dat ze nogal lang gissen en missen eer ze beslissen, een beetje zoals de Vissen. Maar dat kan ook alleen maar een indruk zijn.

Sleutelbloem (primula):

SleutelbloemDe Weegschalen hebben het soms heel moeilijk om neen te zeggen. Culpeper zette de sleutelbloem bij dit sterrenbeeld. Prachtig bloempje, maar het is beschermd. Dus niks te plukken! Koop er in een bloemenzaak en laat ze weelderig in je tuintje groeien. Het volgende jaar mag je deze tuinbloemen gebruiken om je gerechten op te smukken. De bloemen zijn lekker in cakedeeg of pannenkoeken.

Er zijn verschillende soorten primula’s. Zo heb je de Aziatische, de Engelse, de kogel- , de slanke, de echte en de stengelloze sleutelbloem. De slanke sleutelbloem bijvoorbeeld is een zeldzame plant met kleine bloemen die naar abrikozen ruiken.

Viooltjes (Viola):

ViooltjesDe viola’s, klein en fijn als ze zijn, passen prima bij de Weegschaal. Als je in je eigen tuin wat viooltjes hebt staan, kan je aan de slag. “Leer maar niet te vlug op de eerste spelen,” zou mijn man direct zeggen. Maar dat is mannenpraat natuurlijk…
De enkele exemplaren die je in de natuur ziet, laat je best staan. Ook andere kruidenliefhebbers genieten graag. Soms kunnen mieren een beetje helpen. Ze zijn verzot op viooltjeszaad en willen er wel eens graag mee rondzeulen. Vooral onder een haag of een ander schaduwrijk plekje ontkiemen deze zaadjes vlotjes.
Maartse of mini-driekleurige viooltjes staan schattig op een borrelhapje of lentesla. Vroeger maakten onze voorouders Violet de Parme van deze bloemen. U weet wel: die vormloze suikerklompjes die tussen de suikerbonem lagen.

Duizendblad (Achillea Millefolium L.)

DuizendbladDe naam Achillea zou afstammen van Achilles, de Griekse held uit de Trojaanse oorlog. Hij overtuigde zijn soldaten duizendblad op hun wonden te leggen. Bloedingen stopten dan veel vlugger. Die wijsheid had hij opgestoken bij de centaur (=paardmens) Chiron. Dat had de man nog niet zo slecht bekeken, want duizendblad heeft inderdaad een bloedstelpende en wondhelende werking.

Daarom spraken ze vroeger ook wel eens over Herba sanguinaria. Timmerlieden deden duizendbladsap onder een beetje boter. Hiermee verzorgden ze open wonden. In Duitsland heet het kruid dan ook Zimmermanskraut. In Engeland hebben ze het over Soldiers woundwort.

Jonge, verse duizendblaadjes kan je in maart al aan slaatjes en soep toevoegen. Ook groenteschotels zien er feestelijk uit, als je ze versiert met ‘groene duizend-blaadjes’. Als je eens iets heel anders op tafel wil, kan je gefrituurde duizendbladbloemen maken. Maak dan een beignetdeeg. Voeg er eventueel wat tarwe en sojameel aan toe. Dompel een duizendblad-bloemhoofdje in het beslag en frituur het in koudgeperste frituurolie. Die is licht verteerbaar. Deze krokante bloemen passen bij rijst en gestoofde of rauwe groenten. Je kan ze ook serveren bij ijs of cake. In Zweden gaf duizendblad een kruidig smaakje aan het bier.

Overdrijf niet met duizendblad. Te hoge doses kunnen draaiingen en hoofdpijn veroorzaken.
Met duizendblad kon je ook allerlei vrouwenkwalen verhelpen. Dames die last hadden van couperose (=gesprongen kaakadertjes) legden duizendbladcompressen op hun wangen. De plant heeft een samentrekkende werking, daarom was het ook een ideaal middel tegen aambeien en spataders.

Ontstekingen van een vette huid kon je te lijf gaan met duizendblad. Sproeten verdwijnen met duizendbladsap.

#4884

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be