Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/stemona_sessilifolia

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 12 juli 2020

Stemona sessilifolia een exotisch ogende kamerplant met opvallende luchtwortels.

Er zijn weinig planten in de handel met zo’n bijzonder uiterlijk als Stemona sessilifolia. Voor de liefhebbers van exotisch en mystiek.
 

Stemona sessilifolia is in juni 2004 voor het eerst op de Nederlandse veilingen gesignaleerd, maar heeft nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren. De plant hoort bij een geslacht van circa 20 soorten, dat van nature voorkomt in tropisch Azië en Australië. In China en Japan staat de plant bekend om zijn geneeskrachtige werking. Maar de decoratieve waarde is zeker zo bijzonder. De combinatie van aardekleurige luchtwortels en exotische bloemen is werkelijk uniek. De luchtwortels lijken zelfs - gek genoeg - te bewegen. Tijdens de groei verschijnen aan hun basis continu bladloze takjes, met paarsgroene bloemetjes in een trosje. Ook maakt de plant soms takjes met blad.


Stemona sessilifolia vraagt weinig onderhoud. De plant gedijt van nature in een klimaat met twee seizoenen. De plant kan zonder problemen in een vaas zonder grond worden gezet. Als de stengels worden weggeknipt, verschijnen er vanzelf nieuwe.
 

Familie
Stemona sessilifolia behoort tot de familie van de Stemonaceae.

Soorten
Er zijn ongeveer twintig verschillende soorten van dit geslacht bekend  Stemona japonica, Stemona tuberosa en Stemona philippensis en Stemona angusta zijn daar enkele voorbeelden van. De oorspong van dit geslacht ligt in Azië. De plant is gevonden in gebieden in Burma, Cambodja, China en Australië.
 


Verzorgingstips
De plant gedijt het beste op een lichte plaats. Hou de plant vochtig. De plant kan ook op water worden gezet. 

Verklaring van de naam
Stemona komt van het Griekse woord Stemon (stemonos) wat meeldraad betekent. Stemona is een plant met eigenaardig gevormde meeldraden.  


Aanvullende informatie
Stemona sessilifolia kan ook in een vaas geplaatst worden, de plant heeft niet per sé potgrond nodig. Spoel de wortels goed af voordat u de plant in een vaas zet. Volgens een oud Chinees gebruik zijn de wortels voor de longen en tegen hoesten.

#1216