Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/steenuil

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 25 februari 2021

Steenuilen - jonge steenuilen leren vliegen in juli


De steenuil (Athena noctua)

De steenuil, de kleinste nachtroofvogel in de Benelux, verdient in juli wat extra aandacht. Als je goed kijkt en weet waar je moet zoeken kan je deze kleine uil vinden in gebieden waar weiland afwisselt met kleine landschapselementen. Zoek vooral op weidepaaltjes en kijk uit naar donzige verlengstukken van om en bij de 22 cm. Heeft dat bruine verlengstuk bovendien knalgele ogen, witte vlekken, een norse blik en witte wenkbrauwen, dan heb je beslist een steenuil gespot. Deze tijd van het jaar doen ook de jongen hun eerste verkenningsvluchten dus nu heb je nog meer kans deze kleine inheemse broedvogel aan het werk te zien.

Kleine landschapselementen zoals houtkanten, knotwilgenrijen en oude fruitbomen vormen de favoriete beschutting en een perfecte woonplaats voor deze inheemse broedvogel. Bovendien trekken deze elementen tal van kleine zoogdieren en amfibieën aan die op het menu van de steenuil terug te vinden zijn. Samen met grote insecten worden zij belaagd door de verschillende jachttechnieken. Soms loert hij al zittend op een weidepaaltje de omgeving af op zoek naar een prooi maar ook al rennend door de weide weet hij zijn maaltijd bijeen te scharrelen. Tot slot is hij ook in een lage vlucht over het weiland een meester in het jagen. Ze vliegen in een snelle lage golvende vlucht met hun brede afgeronde vleugels. Hij kan prooien tot de grootte van een houtduif verschalken maar stelt zich ook tevreden met regenwormen en kevers. Het leuke aan deze uil is dat hij vaak overdag actief is, vooral als de jongen het nest verlaten is er veel drukte rond de uilenkast.  De jachtperiode overdag en 's nachts duurt nu langer omdat de jongen tijdig van een stevig maal voorzien moeten worden.


De steenuil kun je ook overdag op de grond aantreffen

De steenuil is een holenbroeder en gebruikt boomholtes en hoekjes in oude schuren als nestplaats. Ook speciale nestkasten worden maar al te graag benut. Als holenbroeder is nestgelegenheid schaars dus een ingenomen territorium met geschikte nestplaats wordt sterk verdedigd. Soms zal het broedpaar binnen het territorium van nestplaats wisselen. De steenuilenpaartjes hebben het liefst aaneen grenzende broedgebieden met nabije geburen. Bij het afbakenen van een broedgebied kandeze kleine uil kan heel wet lawaai maken, dit vaak te horen van oktober tot februari, je hoort dan een soort "koewie", gekef en een langere "joeeeek".
Steenuilen zijn aan het eind van hun eerste levensjaar geslachtrijp en gaan dan op zoek naar een geschikt territorium, meestal binnen de straal van 10 km van de plaats waar ze zijn geboren.. Begin april kiezen beide partners de ideale broedholte. Het legsel bestaat uit 3 tot 5 glanzend witte eieren en het vrouwtje begint pas te broeden na het leggen van het voorlaatste ei, zo komen alle eieren ongeveer op hetzelfde moment uit. Een broedend vrouwtje kan worden herkend aan de kale broedplek op de buik. Rechtstreeks contact met de naakte huid houdt de eieren lekker warm. De broedzorg is dus een vrouwentaak terwijl het mannetje voedsel voor zowel het vrouwtje als de jongen aanbrengt. Vijf weken nadat het eerste ei is gelegd komen de eieren uit. Na 30 dagen verlaten de jonge uilen voor het eerste maal de nestholte, vliegen lukt nog niet zo goed maar al klimmend en klauterend weten ze hun weg naar het nest terug te vinden en leren ze zo de knepen van het vak. Dit is een cruciale periode in het leven de de jonge uil want zij staan nu bloot aan tal van gevaren zoals het slechte weer en tal van huis- en roofdieren. Schuilplaatsen rond het nest kunnen de jonge uilen door deze moeilijke periode heen helpen. De takkelingen (een bijna vliegvlug roofvogeljong) worden nu nog een vijftal weken door het broedpaar verzorgd en lijken een pak groter dan hun ouders door hun nog donzige verenkleed. Op het einde van de zomer breekt opnieuw een onzekere tijd aan, ze moeten nu net als hun ouders op zoek naar een geschikt territorium, hopelijk is er een goed plekje vrij in de buurt.


Een takkeling in zijn donzige verenpak.

Je kan de uilen ook een handje helpen door het ophangen van een uilennestkast op een geschikte plaats. De natuur beschermen begint immers in je eigen tuin.

Nestkast steenuil - Gratis levering
Zeer kwalitatieve nestkast voor steeluilen

#3553

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p