Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/steekmuggen_verspreiding?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 29 januari 2022

Weetjes over muggen en steekmuggen

Verspreiding een soorten steekmuggen

Muggen bestaan ongeveer 100 miljoen jaar hier op aarde. Dat was ook onder andere wat de film Jurassic Park ons leerde. Maar ondertussen zijn die muggen in ongeveer 3000 verschillende soorten geëvolueerd, elk met hun verschillend karakter naargelang de plaats waar zij voorkomen op aarde. Zo zijn ze succesvol aangepast aan het klimaat van de noordpool tot de evenaar en zijn ze ook verder ontwikkeld om hun aanval te kunnen inzetten op hun specifieke gastheer. Sommige muggen verkiezen kikkers, sommige vogels en andere verkiezen dan weer zoogdieren.
Muggen zijn ook dragers van grote ziekten en zijn ook jaarlijks de oorzaak van vele sterfgevallen. Ziekten zoals malaria, knokkelkoorts en gele koorts worden overgebracht door muggen.
De malariamuggen tot de familie van de Anopheles, en bepaalde Anopheles-soorten komen ook voor in België en Nederland. Gelukkig komt de echte malariaparasiet hier al een lange tijd uitgestorven waardoor deze mug hier niet meer voorkomt. Althans wanneer het klimaat blijft zoals het nu is. Wanneer de winters zachter zouden worden kan het gebeuren dat malariamug hier opnieuw hun introductie doet.
Vrouwelijke muggen worden (afhankelijk van hun soort) tussen 3 en 100 dagen oud. Mannelijke muggen slechts leven 10 tot 20 dagen. Zij voeden zich enkel met nectar en zullen nooit steken om bloed te gaan zuigen.

Muggen verjagen met muggengeurspiralen
Muggen verjagen met muggengeurspiralen

Muggen steken en zuigen bloed

In tegenstelling tot wat soms wordt gezegd voeden muggen zich niet met bloed. Het bloed wordt gebruikt bij de aanmaak van eieren. Vandaar dat enkel de vrouwelijke muggen zullen steken en bloed zuigen.
Dat brengt ons bij de vraag: waarom muggen altijd bij dezelfde komen steken en waarom een andere persoon ’s nachts nooit last heeft van die vervelende insecten. In de volksmond wordt gezegd dat de een “zoeter bloed heeft”. Maar dit lijkt niet de wetenschappelijke uitleg te zijn. Onderzoekers van “The University of Aberdeen” zijn een onderzoek en daaruit blijkt dat sommige mensen onruikbaar zijn voor muggen of zelfs een afstotende geur afscheiden waardoor muggen liever op zoek gaan naar een ander slachtoffer. Muggen worden aangetrokken door de door ons uitgeademde kooldioxide in combinatie met bepaalde geurstoffen in het afgescheiden zweet. De specifieke geur verschilt van mens tot mens. Muggen hebben meer dan 70 verschillende geurreceptoren waarvan meer dan 20 de geuren van mensen kunnen herkennen.
Muggen zien bijzonder slecht, het is dan ook een fabeltje dat muggen zouden binnenkomen doordat er licht is in huis. Muggen gaan af op warmte. Verlichting in huis straalt ook een soort van warmtebron uit, en daar komen de muggen op af. Om hun slachtoffer te lokaliseren gebruiken meugen hun uiterst gevoelige thermische receptoren. Vanop 30 meter afstand kunnen ze al een de geur opvangen van een mens. Hoe hoger de luchtvochtigheid hoe beter die receptoren zullen werken. Vandaar dat in omgevingen van bossen of moerassen vaak sneller muggen op je afkomen dan op andere plaatsen.


Video van hoe een mug steekt

Middeltjes om muggen te weren

  • Bepaalde planten hebben een mugwerend effect. Voorbeelden daarvan zijn planten zoals citroengeranium, citroenmelisse, lavendel, pepermunt, eucalyptus en okkernoten. Vaak worden er bladeren van okkernoten naast de bed gelegd in de hoop muggen te weren. Maar eigenlijk krijg je het beste resultaat als je de bladeren verfrommeld zodat ze een betere geur afgeven. Maar regelmatig verversen is hier een noodzaak wil je effect bekomen.
  • Etherische olie helpt vlug en doeltreffend als je er op een verstandige manier mee omspringt. Als je er teveel van gebruikt, zal de geur je vlug irriteren of bedwelmen.
    Etherische olie van citroengeranium, citroenmelisse, eucalyptus, pepermunt, tea tree, ceder en lavendel kunnen ook een handje helpen.
  • Op tafel of in de openlucht kunnen ook citronellakaarsen gebruikt worden. Deze kaarsen geven een gezellige sfeer en houden nog eens alle vliegende insecten op een afstand.
  • Muggengeurspiralen worden ook gebruikt om muggen op een afstand te houden. Deze aangenaam ruikende citronella geurspiralen worden enkele seconden gebrand waarna ze uitgeblazen worden. Daarna smeult de spiraal verder en verspreid deze een continue stroom van insectverdrijvende onopvallende rook. Deze geurspiralen zijn ontwikkeld om buitenshuis te gebruiken, om ’s avonds een muggenvrij terras te hebben.

Muggen verjagen met muggengeurspiralen
Muggen verjagen met citronella theelichtjes

#3098