Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/stapstenen_leggen_in_het_gazon

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 11 augustus 2020

Stapstenen leggen

Met goede paden is een tuin ook bij slecht weer begaanbaar, maar ze kunnen storend zijn, vooral als je tuin klein is.  Dan kun je voor stapstenen kiezen.  Je kan ze in een gazon leggen, maar in brede borders zijn ze ook praktisch tijdens het tuinieren.

Met een stevige ondergrond, zoals een gazon waar vaak over is gelopen, is er waarschijnlijk geen specie nodig om de stenen vast te zetten en gebruik je alleen zand om te egaliseren.

Stapstenen zijn prachtige tuinelementen die naar een zitje of vogelvoederplankje leiden, maar zorg voor een pratksiche route.  Een bochtig pad snijd je al snel over het gras...

Hoe stapstenen aanleggen in het gazon

  1. Kies een plek: Experimenteer met de plaatsing van de stenen.  Loop over je geplande route om te meten of de stappen een prettige lengte hebben.  Snijd rondom de eerste tegel om de plek te markeren.
  2. Snijd de grasmat weg:   Een pas aangelegde graszode kun je gemakkelijk weghalen, maar van een volgroeide grasmat moet je de wortels doorsnijden met een kleine, scherpe schep.  Steek de schep zo recht mogelijk in de grond.
  3. Haal de aarde weg: Graaf zo veel mogelijk aarde weg dat de steen goed past; hij moet vlak onder het oppervlak van de grasmat liggen, zodat maaien mogelijk blijft.  Als je specie grebruikt haal je 5 tot 8 cm meer aarde weg.
  4. Breng zand aan: Verspreid zand over de bodem van het gat en druk het aan met een stamper of plankje.  Meestal is de ondergrond dan stevig genoeg voor de stapsteen.
  5. Breng specie aan: Als de grond zacht is of je zeker wilt weten dat de steen niet wegglijdt, breng je een speciemix aan die je met een beetje water aanmaakt.  Egaliseer de niet al te vochtige specie met een troffel.
  6. Plaats de stapsteen: Leg de steen in het gat.  Als je specie gebruikt, tik hem voorzicht vast met een rubberen hamer.  Als je alleen zand gebruikt, kun je wat extra zand aanbrengen of weghalen tot de steen niet meer wiebelt.

 Meer tips of tuin ideeën? Bekijk het boek 

#5404