Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/spruitjes_klaarmaken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2019

3 recepten met spruiten

Brussels spruitenpotje

Brussels spruitenpotjeIngrediënten voor 1 persoon

  • 200 g Flandriaspruiten
  • 3 aardappelen
  • 1 Flandriatomaat
  • 1 jonge Flandriawortel
  • 200 ml magere kippenbouillon 
  • 1 snuif kerriepoeder
  • 1 varkenslapje (ong. 100 g)
  • 80 g kippenlevertjes
  • peper, zout en nootmuskaat

Bereidingswijze

Spoel de spruiten en snijd het voetje weg. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Pel en ontpit de tomaat en snijd ze in vieren. Schraap de wortel en snijd hem in rondjes. Doe alles in een pan en overgiet met de bouillon. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en kerriepoeder en laat 15 minuten zachtjes koken. Snijd het varkensvlees in repen. Spoel de kippenlevertjes en snijd ze fijn. Voeg het vlees in de pan en laat afgedekt nog 10 minuten sudderen.


Ovengerechtje met spruitjes, geitenkaas en ricotta

Ovengerechtje met spruitjes, geitenkaas en ricottaIngrediënten voor 4 personen

  • 800 g spruitjes uit de diepvries 
  • 100 g verse geitenkaas
  • 100 g ricotta
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels halfvolle melk
  • 1 teentje knoflook
  • peper

Bereidingswijze

Kook de spruitjes beetgaar in een bodem kokend water. Houd er 4 opzij en snijd de andere spruitjes in vieren.
Plet de geitenkaas en de ricotta in een kom. Doe er het geplette teentje knoflook, de melk en de losgeklopte eieren bij en breng op smaak met peper. Voeg als laatste de spruitjes toe en meng alles goed door elkaar zodat de spruiten min of meer fijngestampt worden. Giet er de melk bij (de melk kan eventueel weggelaten worden).
Giet het mengsel in 4 ovenschaaltjes of stoofpannetjes en versier met een spruitje.
Zet het gerecht 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot er zich een goudbruin korstje vormt.


Terrine van spruitjes met rauwe ham

Terrine van spruitjes met rauwe hamIngrediënten voor 4 personen

  • 800 g spruitjes uit de diepvries
  • 800 g bloemige aardappelen 
  • 1 ei
  • 100 ml halfvolle melk 
  • 70 g geraspte lightkaas
  • 4 grote sneden rauwe ham
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • peper en zout

Bereidingswijze

Kook de spruitjes beetgaar in een kleine hoeveelheid kokend water. Laat uitlekken.
Gaar de aardappelen in kokend water. Pureer ze en voeg het ei, de melk en de geraspte kaas toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Beleg een cakevorm met de sneden rauwe ham. De bodem en de wanden moeten volledig met de ham worden bedekt. Doe de spruitjes in de cakevorm en overgiet met de puree.
Bak het gerecht ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

#4116

Bron: Flandria