Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/spathiphyllum_sweet_paco?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 17 mei 2021

Spathiphyllum 'Sweet Paco' als luchtzuiveraar en geurverfrisser

Spathiphyllum 'Sweet Paco'

Spathiphyllum staat al jaren bekend als een luchtreiniger. De Spathiphyllum ‘Sweet Paco’ gaat een stapje verder: deze kan ook worden ingezet als luchtverfrisser. De rijpe bloem van deze cultivar verspreidt in de ochtend een milde, vanilleachtige geur.

Spathiphyllum ‘Sweet Paco’ is een van de cultivars uit de Sweet-serie naast de Sweet Chico, Sweet Benito en Sweet Lauretta. Kenmerkend voor de Sweet-serie zijn de volle plant, het grote aantal bloemen en de lange doorbloei. ‘Sweet Paco’ is de eerste Spathiphyllum die geurt. De rijpe bloem verspreidt zijn geur tot ongeveer 14 uur. Een rijpe bloem is wit van kleur met stuifmeel op de stamper. De houdbaarheid van ‘Sweet Paco’ is goed, zo is uit tests gebleken. Spathiphyllum ‘Sweet Paco’ is jaarrond verkrijgbaar.

Familie: Araceae    

Soorten
Er zijn geen verschillende soorten in het assortiment.    

Verzorgingstips consument
Voor een donkere plek in de huiskamer is Spathiphyllum een goede keus. Deze plant mag ook beslist niet in de volle zon staan, de bladeren worden dan geel. De beste plek is een halfschaduw- tot schaduwplek waar het tussen 15 en 23 graden C is. Het is raadzaam de plant regelmatig te besproeien (niet op de bloem), dit verhoogt de luchtvochtigheid. Dit is vooral van belang in de winter wanneer de verwarming aan staat. De potgrond mag niet uitdrogen. 
Geef 2 maal per week water zodat de potgrond vochtig blijft. 1 keer per 2 weken bijmesten. 's Winters 1 keer per maand. Regelmatig sproeien is gewenst. De ideale temperatuur 18-22 graden C. Verwijder na de bloei de bloem. De plant groeit graag in een luchtige potgrond (Anthurium-aarde). Grote planten kunnen in het voorjaar worden gescheurd en elke pol apart opgepot. 
Spathiphyllums zijn ook geschikt voor op balkons en terrassen maar ze zijn niet bestand tegen de hele dag direct zonlicht, en let op de droogte van de potkluit. Herbloei van de plant tussen de 6 en 12 weken. Spathiphyllum werkt ook luchtzuiverend.

Top 10 cultivars 

  1. 'Chopin'   
  2. Sweet Chico'   
  3. 'Cupido'   
  4. 'Quatro''   
  5. 'Sweet Benito'   
  6. 'Sensation'   
  7. 'Sweet Pablo' 
  8. 'Verdi'   
  9. 'Gimini' 
  10. 'Alfa'     

Belangrijkste kleuren productgroep: Wit    

Verklaring van de naam
Spathe = lemmet/kolfschede en phyllon = blad in het Grieks. Hiermee wordt de vorm van de kolf en de bloeischede bedoeld.

#1098