Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sparren_picea_zilverspar_abies

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

Picea en Abies: verschillen en kenmerken van twee mooie coniferen

Sparren (Picea) en zilversparren (Abies)

Het verschil tussen deze twee groepen is zo op het oog lastig, maar er zijn kenmerken waaraan u meteen kunt zien of u met een spar (Picea) of een zilverspar (Abies) te maken heeft.

  • De takken van sparren voelen ruw aan omdat de bladkussentjes blijven zitten als de oude naalden afvallen. Bij zilversparren zijn de takken veel gladder.
  • Als een jonge naald wordt losgetrokken scheurt bij sparren een stukje bladkussen mee los. Er zit dan een wit splintertje aan de basis van het naaldje. Als u ditzelfde bij een zilverspar doet, ontstaat alleen een mooi rond litteken.
  • Bij zilversparren staan de kegels rechtop, bij sparren hangen de wat oudere kegels.

Zilversparren (Abies) kennen zo’n vijftig soorten. De meeste hebben zilverkleurige ‘strepen’ huidmondjes aan de onderzijde van de naalden. De ‘gewone’ zilverspar (Abies alba) is een bekende bosboom uit Midden-Europa. Voor de tuin zijn de smalle A. ‘Pyramidalis’ en de treurvorm A. ‘Pendula’ geschikt.


Abies koreana - Koreaanse zilverspar waarbij de kegels rechtop staan.

Sparren (Picea) zijn vaak bijzonder mooie bomen waarvan de kwekers honderden cultivars voor de tuin hebben afgeleid, van reuzen tot dwergen, in allerlei vormen en kleuren, met prachtige kegels en vaak kleurrijke (mannelijke) bloemen. Sparren hebben veel dwergvormen opgeleverd. Enkele bekende zijn: P. abies ‘Procumbens’, ‘Nana’, ‘Nidiformis’, ‘Pumila’ en ‘Pygmaea’, P. glauca ‘Conica’,P. mariana ‘Nana’. Ook worden sommige als bonsai toegepast of zijn geschikt voor in een pot op het balkon of terras; Picea abies ‘Little Gem, Picea glauca ‘Echiniformis’ en ‘Alberta Globe’, Picea mariana ‘Nana’.

Fijnspar de meest voorkomende kerstboom
de gewone groene fijnspar (Picea abies synoniem: Picea excelsa)


hangende kegels van de Picea abies 'Acrocona'

Nog meer sparren
Hemlocksparren of Tsuga’s vormen een klein geslacht. Ze zijn nauw aan de sparren verwant. Vooral de Canadese hemlockspar (Tsuga canadensis) heeft veel fraaie cultivars opgeleverd, zoals ‘Jeddeloh’, ‘Fantana’ en ‘Greenwood Lake’. De soort is zo bijzonder doordat de naalden van de bovenste takken soms zijn gedraaid en de zilveren onderkant boven ligt.

#1788

Bron: PPH - Plant Publicity Holland