Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/spaanse_komkommers_ehec

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 24 september 2021

Komkommers van bij ons: lekker en betrouwbaar!

Naar aanleiding van de EHEC-besmetting in Duitsland deelt het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties volgend bericht mee: 

De telers en de veilingen nemen permanent maatregelen om microbiologische contaminatie van verse groenten en fruit te beheersen. Naar aanleiding van de besmetting in Duitsland, zijn de maatregelen aangescherpt. 

De telers, aangesloten bij de VBT-veilingen, zijn gecertificeerd voor autocontrole en werken al jarenlang volgens één of meerdere lastenboeken – zoals Flandria, IKKB en GlobalGAP. In deze lastenboeken nemen hygiënemaatregelen een belangrijke plaats in. Voorbeelden van controlepunten in de lastenboeken zijn onder meer: persoonlijke hygiëne van medewerkers, beperking van dieren in productie-, verpakkings-en opslagruimtes, kwaliteitseisen voor het gebruikte (irrigatie, spoel-en was-) water, ongediertebestrijding, reinigingsprocedures en correct omgaan met bemesting.

Aangezien hygiëne cruciaal is in het beheersen van bacteriële besmettingen, wordt de kans op contaminatie door deze maatregelen al sterk gereduceerd. De teelt van komkommers gebeurt daarenboven in serres, onder gecontroleerde omgevingsfactoren en zonder gebruik van dierlijke bemesting. 

Ook de VBT-veilingen werken sinds geruime tijd volgens strikte kwaliteitssystemen en worden daarop regelmatig extern gecontroleerd. Ook hier nemen hygiënemaatregelen een belangrijke plaats in bij de vereisten. 

De veilingen volgen verder een gezamenlijk monitoringplan met betrekking tot bacteriële contaminatie. Dit plan wordt gecoördineerd door DRC (Dienst voor Residucontrole) en maakt deel uit van de kwaliteitssystemen van de veilingen. De voorbije jaren werden daarbij nog geen calamiteiten vastgesteld. 

Uiteraard is de beheersing van microbiologische contaminatie een zaak van de gehele keten. Elke manipulatie van verse groenten en fruit – en levensmiddelen in het algemeen – onder niet-hygiënische omstandigheden houdt een mogelijk risico in voor besmetting. De verantwoordelijkheid van de consument ligt hier in het hygiënische behandelen en bereiden van levensmiddelen. 

De consument kan zich steeds vergewissen van de herkomst van de producten. Voor alle verse groenten en fruit – verkocht in bulk of voorverpakt – dient duidelijk het land van herkomst te worden vermeld. 

Het VBT groepeert volgende veilingen: Belgische Fruitveiling, veiling BRAVA, Limburgse Tuinbouwveiling, Mechelse Veilingen, REO Veiling, Veiling Borgloon, Veiling Hoogstraten, Criée de Wépion. 
In 2010 werden op de VBT veilingen 89 miljoen komkommers aangevoerd, ze realiseerden een omzet van 27 miljoen euro. Komkommers worden geteeld door een 50-tal telers op gezamenlijk 90 ha beteelde oppervlakte. 
Op 30 mei 2011 werd slechts 25% van de aangevoerde komkommers op de veilingen verkocht. 

#3022

Bron: VLAM
www.vlam.be