Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_tulpen_bollen_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 7 juli 2020

Genieten van tulpen in het voorjaar = de tulpenbollen planten in het najaar

Bollen voor het voorjaar.

 

Nog nagenietend van de zomer richten we de blik al op het volgende voorjaar: wie dan wil genieten van een bloemenpracht van bollen, gaat nu bestellen en in het najaar planten.
Niets lijkt dan Hollandser dan tulpen maar van oorsprong komen veel tulpen uit Azie en Noord-Afrika. Ze zijn echter prima bestand tegen het Hollandse klimaat.

Botanische tulpen hoeven niet elk jaar uit de grond gehaald te worden en breiden zich dikwijls uit. Ze zijn doorgaans lager dan de gecultiveerde tulpen en hebben een natuurlijke uitstraling.
Heel mooi en warm van kleur is Tulipa whittallii. Dit tulpje wordt ongeveer 25 cm hoog en bloeit in april. De binnenste bloemblaadjes zijn helder oranje terwijl de buitenste bloemblaadjes bruingeel zijn. De helmknoppen en het hart zijn bijna zwart.


Tulipa whittallii

 

Tulipa clusiana zou je bijna niet als tulp herkennen. De gegolfde blaadjes zijn grijzig van kleur en de bloem is strak van vorm, gepunte bloemblaadjes die aan de buitenkant rozerood zijn en aan de binnenkant wit. Als de zon schijnt, openen de bloemen zich geheel en laten een ster zien. In de avond sluit de bloem zich dan weer en ziet er heel anders uit. Na de bloei blijft Tulipa clusiana lange tijd aantrekkelijk door de mooie zaaddozen, waarmee ze ook voor verspreiding zorgt.

 

Waren de gecultiveerde tulpen een aantal jaren geleden niet bijzonder verfijnd te noemen, tegenwoordig zijn er vele mooie cultivars verkrijgbaar, met prachtige gevormde en gekleurde bloemen. In grote groepen geplant, komen deze tulpen het beste tot hun recht. Er zijn vele schitterende combinaties mogelijk. Met de vroeg bloeiende tulpen wordt het een vrolijk feest als je “Prinses Irene” combineert met “Generaal de Wet” en “Couleur Cardinal”. Deze tulpen blijven vrij laag en bloeien eind april.


Tulipa 'Prinses Irene'

 

Hogere bloemen en latere bloei vinden we bij “ Queen of Night”, een zeer donkere paarse tulp. Heel mooi met Tulipa “Maureen” of met de tegelijk bloeiende Camassia. “Queen of Night” en “ Maureen” worden ongeveer 60 cm.

 

Er zijn zoveel mooie tulpen en er zijn zoveel combinaties mogelijk. We kunnen uitkijken naar het volgende voorjaar!

#2675

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl