Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_steenfruit

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 28 november 2020

Soorten bekend (en onbekend) steenfruit

De term steenfruit wordt gebruikt voor alle vruchten waarbij het zaad in een harde houterig omhulsel wordt beschermd.
Er bestaan veel verschillende soorten steenfruit, doch zijn er een aantal minder gekende soorten steenfruit die toch lekker en nuttig kunnen zijn.

Aardkers

AardkersDeze éénjarige kruipende plant komt voort vanuit Mexico, maar komt nu toch meer en meer voor in de Belgische en Nederlandse tuinen. De aardkers wordt ook wel tomatillo of groene tomaat genoemd. Hoewel de vruchten van de aardkers eetbaar zijn, wordt deze plant, dankzij de mooie lampionnetjes, meestal aanzien als een sierplant.

Vanaf eind augustus tot november kunnen de aardkersen geoogst worden. Wanneer het typische lampionnetje gaat openbarsten en de bes gaat kleuren (geel, paars,…) kan je tot het oogsten overgaan.
Manier van oogsten is heel gemakkelijk. De lampionnetjes gewoon van de plant oogsten m.b.v. een schaartje of met de hand.

Aprium

ApriumDe aprium lijkt sterk op een abrikoos, maar is het resultaat van een door een Amerikaanse geneticus gekruiste abrikoos met Japanse pruim. De naamgeving “Aprium” komt dan ook voor van de samentrekking van de twee Engelse benamingen voor pruim “plum” en abrikoos “apricot”.

Deze vruchten zijn helaas vrij moeilijk te telen in België of Nederland aangezien het plantgoed vrijwel tot niet verkrijgbaar is. Bovendien bloeit de aprium erg vroeg op het voorjaar, waardoor de kans op vervroren bloesems erg groot is.
De intense zoete smaak van de aprium kan een uitstekende aanvulling zijn op taarten, salades of confituren. Net als bij andere steenvruchten moeten apriums met zorg behandeld worden, daar ze vrij snel kunnen kneuzen.
De aprium is een climacterische vrucht, wat betekent dat ze verder zal rijpen na de pluk.

BaunoBauno

Bauno’s (of Binjai’s)  lijken sterk op de mango en zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië. De vruchten worden gegeten in chili en donkere sojasaus. Het is een uitstekend ingrediënt voor romige sausen of voor de bereiding van pickles.

De eivormige lange gele steenvruchten hebben een sappig en zacht vruchtvlees met een zoete en fruitige smaak. De vrucht lijkt op een mango, maar de bauno’s bevatten niet dezelfde vezelige structuur als mango’s. Ze zijn bijgevolg perfect te gebruiken om uit het vuistje te eten, maar ook in frisdranken kunnen ze verwerkt worden.

 


Cainito

Cainito

Cainito’s (ook wel sterappel genoemd) zijn besvruchten die ovaal en ongeveer 10 cm groot worden aan tropische en zeer snel groeiende bomen in Centraal-Amerika. Hun gladde en glanzende buitenschil heeft een donkerblauwe tot paarse kleur.
De zoete cainito’s zijn heerlijk bij een vers dessertenbordje en worden het best koud geserveerd. De bladeren worden gebruikt tegen diabetes en articulaire reuma. De vrucht bevat bovendien anti-oxidanten. Met behulp van de schors van de cainito kan dan weer een antihoestmiddel gemaakt worden.

Hoewel de vrucht medicinale eigenschappen bevat kan ze doormidden gesneden worden en uitgelepeld, let er dan wel op dat het melksap van de schil niet in de vrucht komt, want dat is niet eetbaar.

JujubeJujube

Jujube’s werden al vele duizenden jaren voor Christus geteeld in Zuid-Azië en ondertussen zijn er meer dan 400 cultivars geselecteerd.
De bomen verdragen een brede waaier van temperaturen en regenval, maar ze vereisen wel warmere/hete zomers met voldoende water om een goede vruchtopbrengst te halen. Vandaar dat ze ook voorkomen in woestijnen waar voldoende water beschikbaar is.

De vers geoogste of gekonfijte gedroogde vruchten worden vaak gegeten als een snack, of met thee. Ze zijn verkrijgbaar in rood of zwart, waarbij de laatste gerookt wordt om hun smaak te verbeteren.
De vruchten komen vaak voor in China in verschillende consumptiemethoden, zoals gezoete thee, siroop, wijn of likeuren.
De Jujube bestaat uit 93% koolhydraten, 2 % vetten en 5 % proteïnen.
Oorspronkelijk werden jujube’s gebruikt in de Chinese en Koreaanse traditionele geneeskunde waar ze werden verondersteld stress te verminderen, of gebruikt werden als middel tegen verkoudheden of griep.

#3601