Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_sparren_coniferen_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 20 oktober 2020

Coniferen of naaldbomen zijn er in vele kleuren en vormen en hoeven dus zeker niet saai te zijn.

Coniferenkleuren

 

Wie zegt dat coniferen saai zijn, heeft nog nooit goed gekeken. Er zijn gigantische verschillen. Hun bladeren zijn lang en smal (naalden) of schubvormig. Ze komen over de hele wereld voor. De meeste houden het hele jaar door hun blad. Het zijn de belangrijkste houtleveranciers ter wereld en als sierbomen zijn ze onmisbaar. De enorme verschillen qua vorm, afmeting en kleur zijn door kwekers overal ter wereld nog duizendvoudig aangezet.


Abies pinsapo 'Kelleris' / Spaanse zilverspar met mooie kegels

Een fantastisch kleurenscala
Coniferen zijn niet alleen maar groen. Ze zijn er in allerlei kleuren en sommige verkleuren zelfs door het jaar heen. Maar wie met hun kleuren wil componeren, heeft geweldig veel keus.
Als voorbeeld slechts een greep uit de tientallen cultivars van maar één coniferensoort (van de 650 die er zijn), nl. Chamaecyparis lawsoniana:

 • Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’ heeft blauwgrijze schubben
 • Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’ staalblauw-grijs blad
 • Chamaecyparis lawsoniana ‘Erecta’ heldergroene twijgen
 • Chamaecyparis lawsoniana ‘Lutea’ goudkleurige schubben
 • Chamaecyparis lawsoniana ‘Stewartii’ is goudkleurig, maar oudere twijgen worden groen
 • Chamaecyparis lawsoniana ‘Wisselii’ heeft donkerblauwachtige toefjes aan de einden van de twijgen.

Hoezo saai? En er zijn niet alleen enorme bladkleurverschillen: basten, kegels (soms zelfs paars), bloemen (soms knalrood) en (schijn)bessen (denk aan de blauwe jeneverbessen) spelen ook hun rol.

We pikken er een paar uit

 • De kegelvormige Abies procera ‘Glauca’ met zijn blauwachtig grijze naalden wordt op den duur maar enkele meters hoog. Zelfs jonge bomen vormen al 20-25 cm lange, opstaande kegels. Deze cultivar wordt wel als blauwe kerstboom (met kluit) aangeschaft. Niet geschikt voor kalkrijke grond.
 • Pinus thunbergii ‘Banshosho’ vormt een dichte, tot 1 m hoge, afgeplatte bol, groeit goed in klei en zandgrond en verdraagt zoute zeelucht. De frisgroene naalden staan dicht op elkaar in paren aan de takken die ook veel knoppen dragen. In Japan worden er vaak bonsais van gevormd. Het lichte, lenteachtige groen van deze dwergden is heel opvallend.
 • Chamaecyparis lawsoniana ‘Ivonne’ is een goudgele, kegelvormige cultivar van de Californische cipres die heel winterhard is, zich goed laat snoeien en op elke grond groeit. Californische cipressen zijn schijncipressen met schubvormig loof. U herkent ze aan de twijgen, die breder dan dik zijn, een beetje afgeplat. Voor volle zon en liefst iets zure grond.
 • Cedrus deodara ‘Golden Horizon’ is een bodembedekkende, geelnaaldige cultivar van de tot 60 m hoge himalajaceder die o.a. in de bergen van Afghanistan voorkomt op hoogten tot 3000 m. ‘Golden Horizon’ groeit laag en breed uit en wordt maar 50 cm hoog. Voor zon en iedere grondsoort. Mooi als solitair.


Cedrus deodara ‘Golden Horizon’

Tuintips voor februari

 • Het is tijd om te snoeien en te knotten (leilindes e.d.), maar laat bloeders, zoals berken, esdoorns en walnoot, met rust.
 • Uiterlijk begin deze maand druif en kiwi snoeien.
 • U kunt klimop inperken en een deel van het oude blad wegknippen. Wilde wingerd en bruidssluier (Fallopia) mag u nu ook aanpakken.
 • Let erop dat groenblijvers en planten in bakken niet verdrogen tijdens kale vorst (als er geen sneeuw ligt) en felle zonneschijn.
#1854

Bron: PPH - Plant Publicity Holland