Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_sieruien_alliums

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 juli 2021

Alliums of sieruien zijn er in honderden formaten en kleuren

Sieruien of Alliums

Uien vallen onder de categorie bollen. Onder de grond bevindt zich een bol en bovengronds zien we de plantenstengels en de bloemen. De bol wordt in het najaar gepoot. Sommige uien hebben geen bol maar een verdikte wortel onder de grond. Deze zijn dan ook bij kwekerijen van vaste planten te vinden.

Er bestaan tussen de 800 en 1000 soorten uien, Allium. In het wild komen er in België en Nederland ook enkele soorten voor, zoals daslook. In de tuinen kunnen sieruien voor een bijzonder effect zorgen. 

De meeste uitroepen van verbazing worden uitgelokt door Allium schubertii. Deze vormt een enorme bloeiwijze, die niet egaal rond is, omdat de mannelijke bloempjes 20 cm lang zijn en de tweeslachtige bloempjes slechts 4 cm. Hierdoor wordt een zeer apart effect verkregen, een mysterieuze paarse bal die laag bij de grond, op een steel van ongeveer 40 cm. in de border tussen de beplanting ligt. In bloei is deze ui uitzonderlijk mooi maar ook in uitgebloeide staat, want de structuur van de bloem blijft lang intact. Omdat de bol enigszins vorstgevoelig is, dient deze in de winter te worden beschermd met bijvoorbeeld dennentakken.


Allium schubertii - sierui

Minder groot maar ook heel mooi is Allium christophii. De bloeiwijze is iets kleiner maar bereikt toch wel 25 cm. De bloemstelen zijn iets hoger en de verschillende bloempjes zijn hier steeds even lang. Het lijken wel sterretjes. Allium christophii bloeit in violet en is ook na de bloei nog lang aantrekkelijk. Deze sierui is niet vorstgevoelig.

Het blad van de meeste Alliums sterft al vroeg af, soms al tijdens de bloei. Om dat te verhullen, kan de bol het best tussen andere planten worden gepoot, die met hun bladeren het afstervende loof van de Allium bedekken. Traditioneel wordt hiertoe de combinatie met Hosta’s gebruikt maar er zijn zeker spannendere mogelijkheden denkbaar.

 

Natuurlijk zijn niet alleen de grootste bloemen mooi! Allium atropurpureum heeft een bloeiwijze als een halve cirkel van ongeveer 8 cm. in doorsnede. De kleur van de stervormige bloempjes is dieppurper.

 

Het is met sieruien niet moeilijk om mooie combinaties te maken. Hun specifieke vorm geeft vrijwel elke andere bloemvorm een goed contrast. De aren van salvia en lavendel bijvoorbeeld maar ook rozen en geraniums zijn goede buren voor de sierui en zorgen voor een romantische uitstraling in de tuin.

In elke tuin en bij elke smaak past wel een Allium. Veel soorten bloeien nu, dus kijk goed rond om te weten welke je in het najaar wilt poten.

 

#1057

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl