Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_peren_rassen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 13 juli 2020

Soorten peren + tips en weetjes over peren

Onvergelijkbaar: peren van eigen bodem

 

In onze klimaatzone zijn peren een vaste waarde in het fruitlandschap. Ontelbare tuinen en tuintjes koesteren hun appel- of perenboom. In winkel en supermarkt liggen de mooiste Flandria-exemplaren te blozen en te blinken. Nee, je kunt geen appels met peren vergelijken.

Maar de peren van eigen bodem, van het Flandria-label uiteraard, zijn sowieso onvergelijkbaar.

Second to none… vrij vertaald: niet de eerste de beste!

Van de namen alleen al krijg je het water in de mond. Van peren als Conference, Doyenné of Durondeau ga je bijna dagdromen. Dit prachtige fruit staat synoniem voor zoete sappigheid, veel variatie in smaak én gezondheid. Ze brengen immers tal van essentiële voedingsstoffen aan, zoals voedingsvezels, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen.

Een boompje opzetten over peren:
 

2009: een mooi perenjaar!

Beloftes worden waargemaakt. De perenoogst is niet alleen kwantitatief een succes maar ook kwalitatief van het zoetste en dus beste niveau. De productie is met bijna een derde gestegen en ook de vruchtmaat zit goed. Neem daarbij nog de vele zonuren en je begrijpt dat de peren een toffe zoethouder worden voor de winter.

 

Identikit van onze belangrijkste peren


Conférence
: een slanke eetpeer, groenbruin van uitzicht met sappig wit vruchtvlees. Beperkte bewaartijd.

Doyennée: dikke peer met korte steel, zoet en wit sappig vruchtvlees. Een ideale dessertpeer.

Durondeau: ruwe donkergroene peer met bruinrode blos, wit vruchtvlees met ietwat wrange smaak. Ideaal voor keukenbereidingen en vanaf oktober een prima dessertpeer.
 

Rijpheid van een peer?

Een peer moet soepel aanvoelen, het steeltje moet goed in de vrucht zitten en de huid mag geen kneuzing vertonen. De rijpheid van de peer kan je ‘betasten’ net onder de steelinplanting. Een peer koop je best hard en laat je even verder rijpen in de fruitschaal, liefst op een temperatuur rond 18°C.

 

Eventjes door-peren-bomen over gezondheid?

Een peer brengt weinig calorieën aan (het caloriegehalte wordt hoofdzakelijk bepaald door de koolhydraten), is vezelrijk en levert je net als een appel een mooie portie vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen.

#2179

Bron: Lava