Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_kiemgroenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 14 juni 2021

Kiemgroenten, verschillende soorten spruitgroenten; scheuten met pit

Kiemgroenten: asperge-erwtkiemen tot zonnebloemscheuten

Flandria lanceert pittige versierders
Vanaf 1 januari 2007 kunnen we onze gerechten versieren en op smaak brengen met een gloednieuw groentegamma van eigen bodem. In het begin van het nieuw jaar pakt het keurmerk uit met veertien verschillende scheutjes. Daarbij vinden we soorten die al langer bekend zijn (zoals scheuten van prei en rode biet), maar ook verrassende nieuwkomers. 

Flandria is één van de eerste generieke groentemerken in Europa die zulk een breed gamma scheutjes aanbieden. Dat is te danken aan het feit dat een vijftal jonge Belgische tuinbouwbedrijven zich de voorbije jaren in dit product gespecialiseerd hebben. Tot nu toe bestond het aanbod aan scheutjes en kiemen hoofdzakelijk uit import.  

De telers die voor het keurmerk werken, volgen een strikt lastenboek. De Flandriascheutjes kunnen daarom niet alleen uitpakken met een grote versheid (een absolute must voor dit product!) en met topkwaliteit, maar ook met een zeer voedselveilige teelt. Bij die teelt komen, behalve nieuwe technische hulpmiddelen, alleen water, lucht en warmte te pas. 

Veertien soorten

Het Flandria-assortiment bestaat uit scheutjes van veertien soorten waarvan enkele volledig nieuw zijn op de Belgische markt:

 1. Asperge-erwt: de vrij lange scheuten (8 cm) van deze weinig bekende peulgroente zijn wit met een geel topje.

 2. Broccoli: vrij kleine en groene scheuten.

 3. Daikon: de scheuten van deze witte Japanse radijssoort hebben een rode kleur.

 4. Linzen: kleine, beige scheutjes.

 5. Look: witgroene scheuten.

 6. Luzerne: scheutjes in de vorm van witte sliertjes.

 7. Prei: scheutjes met een witgroene kleur.

 8. Rode biet: scheuten met een grenadinerode kleur.

 9. Rode kool: scheutjes met een dieprode kleur.

 10. Rosabi: een Koreaanse bietensoort die scheuten met een opvallend roze kleur levert.

 11. Sangoradijs: deze radijssoort zorgt voor purperroze en erg decoratieve scheuten.

 12. Uien: scheutjes met een witgroene kleur.

 13. Venkel: witgele scheuten.

 14. Zonnebloemen: lange, witte scheuten met groene blaadjes.

In de winkel zijn de nieuwe Flandriaproducten te vinden in vierkante of ronde punnets van 50, 80, 100 of 150 g. Alleen de (langere) scheuten van asperge-erwten en zonnebloemen zijn verpakt in schaaltjes van 100 g met een deksel. Behalve deze afzonderlijke soorten biedt Flandria ook mengelingen van drie verschillende scheutjes met telkens een andere kleur aan.

Pittige versierders 

Scheutjes worden in de eerste plaats gebruikt als garnituur. Ze zorgen voor een speelse en decoratieve versiering van salades, toastjes, belegde broodjes en andere gerechten. Een koud witloofslaatje krijgt meteen een heel ander aanzien met de rode scheutjes van rode biet, daikon of rode kool. Bloemkool krijgt graag het gezelschap van groene broccolischeutjes en de roze scheuten van rosabi lijken gemaakt voor gerookte zalm.

Tegelijk zijn alle scheutjes ook interessante smaakmakers. Ze voegen een geconcentreerde, pittige en tegelijk knapperige smaak aan het gerecht toe. De anijssmaak van venkelscheuten harmonieert mooi met vis en met broodjes met kaas maar ook met nagerechten. Scheutjes van asperge-erwt brengen het hele jaar door de smaak van jonge doperwten. Sangroradijsscheuten hebben een uitgesproken pepersmaak en geven salades meteen iets pikants. Ook de lookscheuten hebben een bijzondere eigenschap: ze geven het gerecht de geur en de smaak van look maar de adem van de eter zal nooit naar look ruiken.

#857

Bron: Flandria