Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_hagen_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 27 januari 2022

Strakke hagen

Strakke hagen

Hoog en laag, breed en smal: met hagen kunnen we alle kanten op. Op welke haagplant uw keus valt, hangt samen met de eisen die u aan de haag stelt. Een trellis- of gaasafscheiding met Hedera (klimop) geeft weinig privacy. Een 'leylandii'-haag echter groeit volkomen dicht. En een haag van Carpinus (haagbeuk) is 's winters transparant, wat ook mooi is.


Doorkijkopening in een haag van haagbeuk (Carpinus betulus)

Een strak gesnoeide haag ligt misschien het meest voor de hand, maar golvend snoeien geeft een speciaal effect. Of strak geschoren met een knipvorm aan het eind, een kip, een bol of een kijkgat in een haag: het zijn allemaal mogelijke grapjes.

Omdat de ene haagplantensoort beter dichtgroeit en beter snoei verdraagt dan een ander, zijn bepaalde soorten populair geworden. Vroeger was Ligustrum (liguster) de haagheester bij uitstek. Dankzij nieuwe vormen, die goed winterhard zijn en mooi van structuur, is deze struik weer in trek. Een goudbonte ligusterhaag bijvoorbeeld staat heel vrolijk.


groene Ligustrum (liguster) en goudbonte Ligustrum

Verder wordt veel groene en soms rode Fagus sylvatica (beuk) gebruikt of Carpinus (haagbeuk). Daarmee kunnen hoge (tot 6 m) en smalle (30 tot a 40 cm) hagen worden gemaakt. Weinig gebruikt en toch heel mooi is Cornus mas (Kornoelje). Deze kan strak worden gesnoeid, al gaat dat ten koste van de bloemen en bessen. Een andere aanrader is Acer campestre (veldesdoorn).


Acer campestre (veldesdoorn)

Ze hebben allebei een mooie herfstkleur en zijn zeer geschikt voor landschappelijk inpassing.

#1224

Bron: PPH - Plant Publicity Holland