Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_hagen_kiezen?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 21 oktober 2021

Kies niet zomaar een haag

Op heden zijn mensen maar al te vaak gesteld op privacy. De tuin afbakenen met hagen is dus in vele gevallen een must en daarin worden al te vaak overhaaste beslissingen genomen afhankelijk van het budget en van een gezonde portie…ongeduld.

hagen voor privacy

Om het even anders voor te stellen denk ik dat we moeten stoppen met hagen enkel als zichtbreker te zien, in mijn ogen zijn het vooral belangrijke en waardevolle elementen, corridors en beschutting voor onze fauna en in vele gevallen de belangrijkste vaste structuren in ons tuinontwerp.

Het kiezen van een haag mag dus niet over één nacht ijs gaan. We stellen ons eerst enkele gerichte vragen alvorens een definitieve keuze te maken.

  • Willen we een haag die zijn blad verliest of liever een wintergroen scherm in onze tuin of kiezen we in verschillende structuren en hoogtes voor een combinatie van beiden?
  • Welke hoogte willen we als eindresultaat voor ons groenscherm in de tuin?
  • Ook onderhoud is niet onbelangrijk…hoe vaak willen wij onze toekomstige haag snoeien of scheren en wat met het afval?
  • Is de soort wel geschikt voor mijn tuin en komt de standplaats en de grondsoort overeen met de behoeftes van de haagplant?
  • Ook de combinatie met nieuwe planten of bestaande elementen is een niet onbelangrijke factor…structuur, bladkleur,…
  • Dan rest ons uiteindelijk nog te kiezen of wij snel een hoog groenscherm willen of het resultaat in hoogte en dichtheid op korte termijn minder belangrijk is.

Gemengde haag met ligustrum en haagbeukUit ervaring vind ik het steeds bijzonder geslaagd indien er wordt gewerkt met de combinatie van wintergroene en bladverliezende hagen.

Dit kan onder de vorm van een gemengde haag waarin vier of vijf haagsoorten willekeurig door elkaar worden aangeplant.
Het voordeel hier van is dat je een unieke haag krijgt die een heel grote diversiteit aan vogels en insecten zal aantrekken. In de winter krijg jouw haag ook een geweldige uitzicht met bladverliezende en wintergroene vaak grillige structuren. Nadelig is dan weer dat elke soort een verschillende groeiwijze en –snelheid heeft waardoor de haag er nogal slordig kan uitzien in het voorjaar.
Een landschappelijke gemengde haag past ook niet in eender welke tuin.

ligustrum aanplantenHoge wintergroene hagen in de tuin vormen al snel een harde strenge barrière daarom kies je voor de hoge structuren in de tuin beter bladverliezende soorten zoals meidoorn haagbeuk of gewone beuk. Deze soorten zorgen vooral in de wintermaanden voor licht en lucht in de tuin.  Zowel beuk als haagbeuk hebben op dat gebied nog een stapje voor, een groot deel van het afgestorven blad blijft de volledige winter aan de haag hangen. Ook  een ligusterhaag behoudt zijn blad volledig of deels tijdens zachte winters.

De wintergroene soorten zoals taxus en buxus kan je dan gaan gebruiken voor de aanleg van lagere structuren in de tuin. Zij groeien ook iets trager en zijn over het algemeen duurder in aankoop, zeker als je naar de grotere maten toegaat. Taxus of venijnboom wordt vanaf een bepaalde maat enkel op kluit of in potten aangeboden. Dit geldt trouwens voor vele naaldboomsoorten of coniferen.

Wil je snelle wintergroene groeiers dan komen wij bij lauriersoorten en sparren terecht. Bij hoge sparren (Thuya, Cupressocyparis,...) of laurierhagen (Prunus) krijg je alweer snel het benepen gevoel van een harde barrière. Jouw privacy is snel verzekerd, dat wel.
Elke haagsoort groeit anders en zal voor een ander eindbeeld zorgen afhankelijk van de grondsoort, de vochtigheid en de standplaats. Maak dus voor jouw tuin de juiste keuze en hou het gewenste einddoel in combinatie met de toekomstige functie van de haag steeds goed voor ogen. Hou ook rekening met de ruimte, sommige soorten worden al snel aan de brede kant, en met het onderhoud van de gekozen haagsoort.

Kies ook meteen de juiste grootte, kleine goedkopere maten gaan steeds ten koste van de termijn waarop je het gewenste eindbeeld bereikt. Te grote maten kunnen de eerste paar jaren stilstaan en kennen vaak een trage groeistart.

We geven ook graag nog even mee dat je voortaan ook in de webshop van Tuinadvies haagplanten kan bestellen. 

Kies als het enigszins kan zoals bij vele factoren in het leven…voor de gulden middenweg, succes.

#4891

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p