menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 4 oktober 2023

Hoe en wanneer snoei je een vlinderstruik?

Foto van Buddleja davidii 'Pink Delight' - vlinderstruik
Foto van Buddleja davidii 'Pink Delight' - vlinderstruik

De vlinderstruik of herfstsering is één van die heesters die omwille van de lange bloei, de geur en het lokken van massa's vlinders in geen enkele tuin zou mogen ontbreken.
De vlinderstruik is een struik die we pas na de winter mogen snoeien. Indien je toch vroeger snoeit is er veel kans dat de plant nog een groot stuk of zelfs volledig zal invriezen. De bloemen verschijnen enkel op de takken die het jaar zelf worden gevormd, dit noemt men ook het éénjarige hout. Wanneer men de vlinderstruik niet zou snoeien dan zullen de nieuwe takken steeds hoger in de struik komen te zitten. Zodoende bevinden de meeste bloemen zich dan ook veel te hoog om er zelf ook nog van te kunnen genieten.
Wil je de bloemen en de vlinders die deze struik aantrekt liever op ooghoogte, dan moet je de plant jaarlijks drastisch snoeien. Door de snoei zal de struik ook grondscheuten vormen en in de breedte uitgroeien. Daardoor wordt jouw vlinderstruik voller, compacter en mooier.

Klaar om te snoeien
klaar om te snoeien

Snoeien vlinderstruik

Hoe snoeien?

Het snoeien kan vanaf half maart tot eind april afhankelijk van het weer. Er mogen geen periodes meer voorkomen met zware nachtvorst.

Om mooie struiken te bekomen moet je deze jaarlijks diep snoeien. Wanneer je niet jaarlijks snoeit zal de plant verhouten en weinig bloeien.
De dikste takken kun je best verwijderen met een goed snijdende takkenschaar. Snoei de struik terug tot maximum een halve meter hoogte. Snij altijd een paar cm boven de nieuwe scheuten (dat worden de nieuwe takken).
Bij struiken die al een paar jaar niet meer gesnoeid zijn, snoei je ook terug tot boven enkele zichtbare nieuwe scheuten. Door de snoei zullen ook nieuwe grondscheuten worden gevormd waardoor je binnen een paar jaar terug een compacte verjongde plant hebt.



Na het verwijderen van de dikste takken met de takkenschaar, kun je de verdere snoei afwerken met een snoeischaar. De werkwijze is uiteraard dezelfde (=snoeien boven enkele nieuwe scheuten).
 

Hoe snoei je een vlinderstruik?


Struiken die jaarlijks gesnoeid worden, zullen ook laag bij de grond nieuwe scheuten vormen. Daardoor mogen deze zelfs tot ± 20 cm boven de grond worden gesnoeid. Het lijkt drastisch maar het resultaat is prachtig.

Wanneer je de snoei goed hebt uitgevoerd kan je de komende zomer genieten van de vele vlinders die de struik zullen bezoeken. Tijdens de bloei mag je de snoeischaar terug gebruiken voor het verwijderen van de uitgebloeide bloemen. Zo blijft de struik langer mooi en de bloei zal ook langer duren. Vooral bij witte cultivars vallen de uitgebloeide bloemen op.


Een bijzondere snoeimethode vraagt Buddleia  alternifolia. Deze heester bloeit namelijk op tweejarig hout. Alle uitgebloeide takken worden direct weggeknipt. Alleen enkele takken met jonge scheuten houdt U aan. Deze soort bloeit reeds in juni.


Enkele andere sierstruiken die ook pas na de ergste nachtvorst mogen worden gesnoeid zijn de Ceanothus (Amerikaanse sering) en de Lavatera (kaasjeskruid).

Enkele foto's van de vlinders die de vlinderstruiken massaal bezoeken:

Atalanta op vlinderstruik
de atalanta

Dagpauwoog
dagpauwoog

Kleine vos
kleine vos

#529Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon