Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/snijrozen_rosa_djoena

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 28 januari 2022

Rosa Djoena als prima snijroos


Rosa Djoena™


Een klassieke grootbloemige roos met de mysterieuze naam Djoena™ is in de smaak gevallen bij het grote publiek, blijkt uit de verkoopcijfers.

Djoena™ biedt vrijwel alles wat je van een romantische roos mag verwachten: een grote knop, een zachtroze kleur, een klassieke bloemvorm en verrukkelijk lange, stevige en vrijwel doornloze stelen. ‘Oogstrelend’ en ‘pure hartstocht’ zijn dan ook terechte kwalificaties voor deze roos. Tel daar de houdbaarheid van 12 tot 14 dagen bij op en alle ingrediënten voor klinkende verkoopcijfers zijn aanwezig, moet de Nederlandse veredelaar hebben gedacht. Die krijgt nu gelijk.

De naam Djoena™ is overigens niet toevallig gekozen. Klassieke rozen met een pastelkleur vallen bijzonder in de smaak bij het Russische koperspubliek, waarop is gemikt. Wat niet uitsluit dat ook andere Europese kopers voor haar charmes kunnen vallen. De roos lijkt bij uitstek geknipt voor gebruik in klassiek bruidswerk en laat zich ook uitstekend combineren met witte bloemen. Rosa Djoena™ wordt jaarrond aangevoerd op de Nederlandse veilingen in een steellengte van 70 tot 90 centimeter.

Familie:
De roos is familie van de Rosaceae.

Soorten rozen:
Er zijn verschillende typen rozen: grootbloemige soorten, kleinbloemige rozen en trosrozen. Daarnaast wordt ook wel onderscheid gemaakt in binnen en buiten geteelde producten.

Bekend van de speciale dag(en):
De roos is bij uitstek geschikt voor Valentijnsdag, Vrouwendag en Moederdag, maar wordt ook veel gebruikt voor trouwerijen, begrafenissen en andere speciale gelegenheden.

Verzorgingstips in de woonkamer:
Om zo lang mogelijk van een rozenboeket te genieten zijn de volgende 10 tips van belang:

1. Let bij de aankoop op de 'versheid' van de rozen. De stelen en bloemkoppen moeten stevig rechtop staan en mogen er zeker niet slapjes bij hangen.

2. Koop bij voorkeur rozen met een iets geopende knop. Rozen met een volledig gesloten knop lopen het risico niet open te gaan.

3. Plaats uw rozen na aankoop zo vlug mogelijk in water en laat ze zeker niet een aantal uren in een oververhitte auto uitdrogen. Koop ze daarom steeds aan het einde van uw koopjestocht.

4. Zorg ervoor dat de vaas goed schoon is en dat er geen restjes meer in kleven van een vorig boeket.

5. Voordat u de rozen in de vaas zet de stelen een vijftal centimeters met een vlijmscherp mes schuin afsnijden, zodat er geen snijwonden ontstaan.

6. Het verwijderen van de stekels is niet nodig. Wilt u ze toch ontdoornen, dan laat u dat klusje het best aan uw bloemist over.

7. Verwijder alle bladeren die onder water komen te staan. Anders ontbinden ze en verstoppen ze de stengels, zodat de bloemen nog moeilijk kunnen 'drinken'.

8. Snijbloemvoedsel dat u bij uw bloemist vindt, geeft de rozen extra kracht en energie en het water blijft aanmerkelijk schoner.

9. Houd de rozen uit de buurt van rijpend fruit. Het ethyleengas dat daarbij vrijkomt versnelt het verouderingsproces van de bloemen.

10. Gebruik glazen vazen. Deze zijn makkelijker schoon te houden dan vazen van aardewerk omdat er geen poriën in zitten waarin ophopingen van bacteriën kunnen ontstaan. Bovendien is bij glazen vazen eerder te zien dat het water is vervuild. Bacterievervuiling veroorzaakt vaatverstopping waardoor de roos slap gaat hangen.

Verklaring van de naam:
De naam roos is afgeleid van het Keltische woord 'rhodd', dat rood betekent. Aangenomen wordt, dat de eerste rozen rood waren.

verzorging van snijrozen

 

Symboliek van de roos:
De roos is de ultieme bloem om gevoelens van passie, vriendschap en liefde over te brengen.Dit vindt zijn oorsprong in de Christelijke symboliek. De rode roos staat voor het bloed van degenen die uit liefde voor Christus hun leven gaven voor het geloof.
De witte roos symboliseert de maagdelijke reinheid temidden van doornen en ongerechtigheid. De roos is in het bijzonder verbonden met Maria. Zij wordt ook wel de roos zonder doornen genoemd, omdat zij vrij is van zonden. Een vroege legende vertelt dat rozen voor de zondeval geen doornen droegen.
De roos is ook het symbool van stilzwijgendheid (sub rosa betekent: ‘onder de roos’). Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes betekenen zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.
In het antieke Griekenland stonden de beschrijvingen van mooie vrouwen en meisjes al bol van de rozen van de liefdesgodin Aphrodite. 'Nymphe' betekent zowel bruid als rozenknop. Rozen werden vervolgens het zinnebeeld van erotische begeerte. Bordelen werden 'rozentuin' gedoopt, of: 'bij de grote roos'. Ze waren hét luxe cadeau voor de verwende maîtresse, die op haar beurt - zoals Madame de Pompadour met haar beroemde rozenjurk - de bloem gebruikte om de staat van haar vruchtbaarheid mede te delen.

Belangrijkste kleuren Rosa:

  1. Rood
  2. Roze
  3. Geel
  4. Wit
  5. Oranje
  6. Tweekleurig
  7. Crème
  8. Zalm
  9. Paars

 

Top 15 Rosa grootbloemig
(op basis van VBN-omzet april 2008-maart 2009)

1. Grand Prix
2. Passion
3. Avalanche+
4. Red Naomi!
5. Aqua!
6. Akito
7. Marie-Claire!
8. Vendela
9. Belle Rose
10. Mariyo!
11. Ilios!
12. Happy Hour
13. El Toro
14. La Belle
15. Duett

#2011

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl