Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sneeuwruimer_of_sneeuwblazer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 april 2021

Waarop letten bij de aankoop van een sneeuwruimer of sneeuwblazer

Ruimen van sneeuw met een sneeuwblazer of sneeuwruimer

Weersvoorspellingen houden mensen al jaren aan de praat. Ofwel is het te koud of te nat. Voor anderen schijnt de zon dan weer te veel en regent het te weinig, samen met deze gespreksonderwerpen is de weersvoorspelling ook vaak punt van discussie.
Hoewel men vaak zegt dat “ze het weer nog niet eens op 5 dagen kunnen voorspellen”, er toch voorspellingen gemaakt worden voor langere periodes. Eentje daarvan is via Meteoconsult welke beweert dat het deze winter echt koud wordt.
In december van 2011 zouden we kans hebben op een witte Kerst, januari en februari 2012 zou bijzonder koud worden met erg veel sneeuw.
Of dat nu waar is of niet, dat kunnen we alleen afwachten. Het is alvast wel een leuk idee om te kijken hoe de sneeuw kan geruimd worden van de oprit of andere paden.
Naast de traditionele methoden om de omgeving sneeuwvrij te maken, kan er geopteerd worden voor een elektrische sneeuwruimer aan te kopen (of te huren).
Vandaar dit artikel:

Waarop letten bij de aankoop van een elektrische sneeuwruimer

De eerste sneeuw is altijd idyllisch, maar wanneer de sneeuw blijft komt wordt het vaak een zware taak om de oprit, trottoir of omgeving sneeuwvrij te houden. Een handige machine is de elektrische sneeuwruimer (ook wel sneeuwblazer of sneeuwfrees genoemd) .
Er is een verschil tussen een eentraps sneeuwblazer of een tweetraps sneeuwblazer.
Bij de eentrapssneeuwruimers wordt gewerkt met   1 sneldraaiende schroef die de sneeuw opraapt en naar boven stuwt om het via de blaaspijp uit de machine te werpen. De tweetrapsmachinees werken met een eerste schroef die de sneeuw en vastere ijsdelen breekt en geleid naar een tweede en sneller draaiende schroef die het via dezelfde weg naar buiten werpt. De machines met een enkele schroef zijn over het algemeen lichter en meer bedoeld voor particulier gebruik. Tweetraps sneeuwruimers kunnen een groter oppervlak aan, vandaar dat deze ook zwaarder, breder en ook duurder zijn.

tweetraps sneeuwblazer
Tweetraps sneeuwruimer

eentraps sneeuwruimer
Enkelvoudige of eentrapssneeuwruimer

Eentrapssystemen zijn bedoeld om te gebruiken op vaste ondergronden. Als de oprit uit kiezels bestaat zullen ook deze meegenomen worden tussen de sneeuw en met grote kracht naar buiten geworpen worden. Dit zorgt voor een gevaarlijke situatie. De grotere variant heeft dit probleem niet, omdat de schroef regelbaar is zodat u de stenen niet meeneemt.
Het voordeel van een eentraps sneeuwblazer is dat de sneeuw tot op de grond wordt weggevaagd. Jammer genoeg is deze sneeuwruimer minder geschikt voor dooiende sneeuw of dikke lagen sneeuw.

Alvorens over te gaan tot de aankoop van een elektrische of een met brandstof aangedreven sneeuwruimer zult u moeten overwegen wat voor u het belangrijkste is. De goedkopere en lichtere modellen kunnen slechts smalle banen vrijmaken van sneeuw, de zwaardere systemen kunnen vaak het dubbele in breedte vrijmaken. Onderhoud moet ook gebeuren op deze machines (net zoals andere elektrische of op gas aangedreven tuingereedschap).
Afhankelijk van de opbergruimte kunt u ook kiezen voor een klein of een groot model.

sneeuwruimer trottoir
Bij dergelijke trottoirs is een sneeuwblazer echt wel een gebruiksgemak

Let ook bij de aanschaf of de werppijp kan gedraaid worden. Bij goedkopere modellen heeft men het nadeel dat de werppijp steeds naar dezelfde kant is gericht, zodat men niet kan kiezen waar de sneeuw wordt opgehoopt. Kijk wat in uw geval de beste optie biedt. Voor particulier gebruik is de keuze echter niet moeilijk. Het klein aantal keer dat de sneeuwruimer wordt gebruikt weegt niet op tegen de kostprijs van een grote sneeuwruimer, men kiest dus ook meestal voor een elektrische eentrapssneeuwruimer. Een andere, en nog goedkopere optie, is het gebruik maken van een sneeuwschep om de sneeuw te ruimen.

Bekijk hieronder een filmpje over het verschil tussen de twee types sneeuwblazers:

#3249