Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sneeuwklokjesfeest

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 17 september 2019

Sneeuwklokjesfeest: bezoek de beurs voor Galanthusliefhebbers

Sneeuwklokjes maken je blij omdat ze het nieuwe voorjaar aankondigen. Eigenlijk is het nog volop winter en toch bloeit er iets. Heel dapper in de sneeuw en in de kou openen de kleine witte kelkjes, omgeven door fris groen loof. Meestal staan er meerdere bijeen zodat er toch een hele dot bloemen te zien is. Hoewel je het buiten niet snel merkt, geurt het sneeuwklokje. Als je binnen een boeketje in een vaasje zet, kun je de zoete geur goed ruiken.

Kenmerken van Galanthus - Sneeuwklokje

Latijnse naam : Galanthus
Nederlandse naam : Sneeuwklokje
Familie : Amaryllidaceae of narcisfamilie
Bloeikleur : wit
Bloeimaand : januari, februari, maart, april
Bladkleur : Groen
Hoogte : 20 - 30 cm
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Halfschaduw
Soort gewas : Bol- en knolgewas
Speciale kenmerken :
  • In groep planten
Habitat : Normale bodem

Meer info over sneeuwklokjes? Bekijk dan de online plantengids.

Sneeuwklokjes vermeerderen:

Eén van de vele mooie beelden in de winter is een landschap vol sneeuwklokjes.
Heb jij ook enkele sneeuwklokjes staan? Dan zijn ze eenvoudig te vermeerderen wanneer ze uitgebloeid en in rust zijn (in de zomermaanden).
Geef de plantjes wel voldoende tijd om terug in aantal te kunnen aangroeien en een mooi bosje sneeuwklokjes kan vormen. Alle 3 tot 4 jaar kunnen ze vermeerderd worden. Wordt dit achterwege gelaten, dan riskeert men verminderde bloei. Scheuren of delen loont dus de moeite.

Graaf ze uit en verwijder de aarde rond het wortelgestel. Door de pollen los te maken kunnen ze opnieuw uitgeplant worden waardoor ze opnieuw een mooi bosje sneeuwklolkjes kunnen vormen. Plant er wel steeds meerdere samen, anders geeft dit maar een zielig resultaat.
Geef na het vermeerderen voldoende water (zeker wanneer dit in een droge periode wordt gedaan).

Sneeuwklokjesbeurs

Misschien denk je, dat alle sneeuwklokjes hetzelfde zijn maar niets is minder waar. Er bestaan meer dan 500 verschillende sneeuwklokjes. Steeds meer mensen raken in de ban van het charmante bloemetje. Galanthus is de officiële naam en een echte liefhebber heet dan ook een Galanthofiel. Er zijn zelfs speciale beurzen voor.

Een sneeuwklokjesbeurs die ook interessant is voor niet-Galanthofielen is het sneeuwklokjesfeest dat de Boschhoeve organiseert. Daar komen diverse gespecialiseerde kwekers met sneeuwklokjes maar ook andere bolgewassen. Je vindt er veel bijzondere soorten bollen maar ook vroeg bloeiende vaste planten. Daarnaast is er in de schuur veel plaats ingeruimd voor kramen met ‘galanthofilia’: variërend van unieke sneeuwklokjeskaarten, botanische tekeningen, handbeschilderd servies, vaasjes en glaasjes, kleding met sneeuwklokjes, sieraden,  tot prachtige theedoeken en tafelkleden.
Verzamelaar Gert-Jan van der Kolk  houdt een lezing: ‘Op jacht naar nieuwe sneeuwklokjes’
De tuin zal bij goed weer open zijn, het ‘Sneeuwklokkenlaantje’ en de boomgaard staan vol met deze lenteboden, maar ook op vele andere plaatsen zijn bijzondere sneeuwklokjes aangeplant

#3332