Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/slakken_plaag

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 september 2021

Naaktslakken plaag: slakken verwijderen uit de tuin

In de categorie van de weekdieren zitten naaktslakken. Net zoals mossels, oesters, inktvissen, enz. Naaktslakken zijn bijgevolg niet te bestrijden met de gewone gekende insectendodende middelen. Er zijn speciale producten op de markt die de naaktslakken plaag tegengaan.

Slakken voortplanting

De reden waarom er soms een naaktslakken plaag is, is dat slakken zijn heel erg snel kunnen voortplanten. Een slakken voortplanting is een speciaal iets in de natuur. Slakken zijn namelijk tweeslachtig. Dit wil echter niet zeggen dat ze nog steeds geen soortgenoot nodig hebben om zich te kunnen voortplanten, maar hieruit volgt wel dat bij een paring van twee slakken, beide slakken voor nakomelingen zorgen. Vandaar dat sommige mensen sneller zien dat er een naaktslakken plaag is in hun tuin.

De slakken voortplanting gebeurt in april, waar er een 300-tal eitjes worden gelegd onder boomschors, aardkluiten, ...
Wanneer deze kleine en doorzichtige eitjes uitkomen (ongeveer na 3 weken) kruipen de kleine naakslakjes uit en zijn ze van in het begin al op zoek naar voedsel. Het hoofdbestanddeel van de kleine naaktslakken bestaat uit tuinplanten.
Slechts na 2 maanden zijn die al klaar voor zichzelf voor te planten. Een naaktslakken plaag blijft dus niet lang uit wanneer alle omstandigheden goed zijn.

Het is bijgevolg belangrijk om al vroeg in het voorjaar de naaktslakken plaag te proberen onderdrukken.

Bij een slakkenplaag zijn meestal de naaktslakken de daders. Huisjesslakken eten voornamelijk algen en plantaardig afval. Ze voeden zich minder snel met plantenweefsels, doch kan dat af en toe voorkomen.

De naaktslakken daarentegen eten liever zachte delen van een plant. Hierdoor is de schade dus veel groter door een invasie vaneen naaktslakken plaag.
Wanneer het droog is zullen naaktslakken zich liever wegsteken. Onder rottende bladeren, dichte beplanting waar het vocht langer onder blijft of stenen en bloempotten. Als het maar beschut is van de felle zon, want dat zorgt ervoor dat ze sneller opdrogen.
Wanneer het weer vochtiger wordt zullen de naaktslakken terug uit hun schuilplaats komen en hun voedingspatroon terug opnemen.

Naaktslakken plaag bestrijden

Een natuurlijke manier om een naaktslakken plaag te bestrijden is het aantrekken van hun natuurlijke vijanden. Dit zijn bijvoorbeeld egels, loopkevers, kraaien, padden, lijsters, spreeuwen, ... Daarom is het leuk om uw tuin interessant te maken voor deze dieren om zich af en toe op te houden.
Bovendien is het ook leuk dat er verschillende tuindieren zich af en toe laten zien. Paddenhuisjes of egelkastjes plaatsen in de tuin geeft dus al een deel een oplossing voor de naaktslakkn plaag.

   

Naast de natuurlijke vijanden kunt u ook echte naaktslakken bestrijdingsmiddelen kopen.
Deze zijn sneller en effectiever dan het wachten wanneer de natuurlijke vijanden van de naaktslakken hun werk hebben gedaan.
We praten in dit geval over slakkenkorrels

Het product ARIONEX is een blauwe strooikorrel. Door de professionele persing is de korrel goed regenbestendig, een enorm pluspunt voor gebruik in onze weersomstandigheden. Uitleggen van slakkenkorrels in  slakkenvallenmaakt het nog veiliger voor vogels en huisdieren. Breedwerpig toepassen in open veld, zoals voorgeschreven op het etiket, voorkomt eigenlijk problemen omdat (huis)dieren dan onmogelijk grote hoeveelheden kunnen consumeren. De bitter smakende repellent bitrex in de  slakkenkorrels ARIONEX ontmoedigt daarenboven bij (huis)dieren een verdere opname, na een eerste consumptie.


Fijnkorrelig lokaas tegen naaktslakken in alle teelten van moes- of siertuin. 
Handige strooibus! 
Kindvriendelijke veiligheidsdop! 
Regenbestendig. 
Met afweermiddel tegen hond en kat.

Arionex mag gebruikt worden in de biologische landbouw mits gebruik in  slakkenvallen.

Zodra slakken of slakkenschade wordt vastgesteld, en de weersomstandigheden gunstig zijn voor deze weekdieren, is bestrijden met  ARIONEX zinvol. Er wordt geadviseerd om ARIONEX gelijkmatig over de gehele bodemoppervlakte te verdelen. De korrels kunnen zowel preventief als curatief ingezet worden. Preventief volstaat een toepassing van 50 gram per 100 m²; curatief als er reeds slakkenvraat is vastgesteld tot 70 gram per 100 m². Herhaalde toepassing kan nodig zijn om een uit de hand gelopen plaag in te dijken. Een rationeel gebruik blijft 

 

#2816