Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/skuddeschaap_skuddeschapen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 30 september 2020

Skuddeschaap als klein en zachtaardig schapenras.

Skuddeschaap: een leuk en klein ras.

Het skuddeschaap is niet bij iedereen bekend.
Voor 1993 kwam dit ras in Nederland niet voor. Maar langzaam aan wordt het ontdekt en meer en meer wordt het ras gewaardeerd. Ondertussen leven er in Nederland ruim 3000 skuddes.

Het is een klein schaapje, een volwassen ooi bereikt een hoogte van 50-55 cm en weegt daarbij tussen de 35 en de 40 kilo. Een ram wordt iets groter, tot 60 cm hoog, en iets zwaarder, tot 50 kilo.
Vergelijk dat eens met een Texels schaap: daarvan wordt de ooi gemiddeld 68 cm hoog en 75 kilo zwaar. Een Texelse ram bereikt bij een hoogte van 70 cm ongeveer 95 kilo.
De ram heeft vaak mooie horens. Hiermee ziet hij er imponerend uit maar hij is zeker niet agressief.


Skuddeschapen in de Tuinen in Demen

Het is een primitief ras met een sprekende kop. Mooie ogen die nu eens niet dom staren, zoals veel schapen toch doen. De skudde kijkt levendig en alert, en dat is ze ook.
De vacht is bijzonder en fraai. Gedraaid en fijn, lange, losse dreadlocks in plaats van de meer bekende dichte krulletjes. Er bestaan verschillende kleuren skuddes. Wit, zwart, goudbruin, blauwgrijs en vosrood.
Het is een heel makkelijk schaapje, ze vragen niet veel verzorging. De vacht kan enigszins vervilten en wordt doorgaans elk jaar een keer geschoren.
Als een schaapje net een scheerbeurt achter de rug heeft, ziet ze er ineens heel anders uit!
Tegelijk met het scheren krijgen ook de nagels een knipbeurt en krijgt het schaapje een wormenkuur. Dan is de verzorging weer voor een hele tijd gedaan.

De skudde is ook met eten een makkelijke gast. Het skuddeschaap eet behalve gras ook allerlei niet gewenste kruiden. Zelfs akkerdistel en zuring. Maar ook alles wat in de groentetuin staat, als ze de kans krijgt. En als de afrastering niet goed genoeg is, ziet ze die kans al gauw.


Lizzy aan het genieten in de wei in de Tuinen in Demen

In de winter kan het schaap buiten blijven. Een tochtvrij afdak is voldoende. Als er sneeuw ligt of weinig gras voorhanden is, stelt het schaap wat hooi en brokken zeer op prijs. De skudde wordt sober en hard genoemd. Dat klopt helemaal als het gaat over de verzorging die nodig is. Maar het karakter van de skudde is vriendelijk en lief. Ze zijn alert en hebben een sterk kudde-instinct. Dat maakt ze geschikt als drijfschaap. Het is een gezellig dier, mak en vredig.

Er bestaat een Stamboek Fokkersvereniging Skuddeschaap. Zij hebben een website waar je meer kunt lezen over dit leuke kleine schapenras. Kijk op www.skudde.nl

Sinds een jaar lopen er in de Tuinen in Demen skuddeschapen rond om het weilandgras kort te houden. Wil je dit schapenras eens in het echt bewonderen, dan kun je naar een van de open dagen van de Tuinen in Demen .

#2391

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl