Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/skimmia_japonica_obsession

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 oktober 2021

Skimmia japonica Obsession met rode bessen en bloemtrossen

Skimmia japonica Obsession®

Een Skimmia japonica met rode bessen en bloemtrossen, kan dat? De nieuwe Obsession bewijst van wel. Het androgyne struikje viel het afgelopen jaar dan ook in zeer goede aarde bij de vakhandel.


Skimmia japonica Obsession®

Vrouwelijke Skimmia-cultivars pronken in het najaar met rode bessen. De mannelijke cultivars ontlenen hun sierwaarde aan de bloemtrossen. Skimmia japonica Obsession® combineert ‘best of both worlds’: het gaat hier om een vrouwelijke plant met roodbruine bloemtrossen. De bessen, die zich in het najaar vormen, zijn maanden houdbaar. Als de trossen zich openen worden de witte, zoet geurende bloemetjes zichtbaar. Een mooier kerstproduct valt bijna niet te bedenken.

Het compacte struikje werd in het najaar van 2006 geïntroduceerd onder een eigen veilingcode. In oktober, november en december werden circa 45.000 stuks via de veilingen verkocht. De kopers reageerden bijna obsessief. Ze deden zo hun best om het struikje voor hun klanten te bemachtigen. De kweker kan daarom terugkijken op een geslaagde marktintroductie. Dit jaar werd de Skimmia genomineerd voor een FloraHolland Award. De tuinplant is overigens – bij een goede verzorging – prima houdbaar en volledig winterhard. Skimmia japonica Obsession® is dit jaar wederom verkrijgbaar van oktober tot en met december.

Verzorgingstips
Skimmia is van nature een bosplant. Daarom groeit dit gewas het beste op een enigszins beschaduwde plaats. Planten die in de volle zon staan krijgen vaak witte bladranden. Skimmia’s houden bovendien van een voedzame, goed doorlatende en humushoudende, lichtzure grond. De planten behouden in de winter hun blad. De plant is geschikt voor binnen en buiten, of dat nu de huiskamer, het balkon, het terras of de tuin is. Ook in de winter kan Skimmia buiten worden gepresenteerd, want de plant is vorstbestendig. Om de planten bessen te laten dragen is op z'n minst één mannelijke en één vrouwelijke exemplaar nodig. De planten zijn immers tweehuizig, waardoor alleen de vrouwelijke planten vruchten vormen. De mannelijke planten stellen echter niet teleur. Ze bezitten opmerkelijke forse bloemtrossen en zijn daarom als bloemstruik in trek.

Top 10 Skimmia (op basis van VBN-omzet 2006)
1. Skimmia japonica 'Rubella'
2. Skimmia japonica subsp. Reevesiana
3. Skimmia japonica
4. Skimmia japonica 'Rubinetta'
5. Skimmia japonica 'Fragrant Cloud'
6. Skimmia x confusa 'Kew Green'
7. Skimmia japonica 'Veitchii'
8. Skimmia japonica Obsession
9. Skimmia japonica 'Godrie's Dwarf'
10. Skimmia japonica 'Marlot'

Familie
Skimmia is familie van de Rutaceae.

Soorten
Het geslacht Skimmia bestaat uit acht soorten, waaronder S. japonica en S. reevesiana.

Verklaring van de naam
Skimmia is een latinisering van het woord Skimmi, dat de Japanse volksnaam is van de plant. Japonica geeft aan dat de plant afkomstig zou zijn uit Japan. Skimmia reeversiana dankt zijn naam aan J. Reeves die, net als Robert Fortuen, halverwege de negentiende eeuw verbonden was aan projecten voor het opstarten van theeplantages in Azië. Daarnaast was Reeves altijd in de natuur te vinden op zoek naar bijzondere en onbekende vissen en planten.

Belangrijkste kleuren Skimmia
1. Bruinrood
2. Wit
3. Groen

Bekend van de speciale dag(en)
Skimmia is bijzonder populair tijdens de kerstperiode.

#1188