Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/siroop_vlierbessen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 september 2021

Vlierbessensiroop zelf maken met verse vlierbessen.

Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet.
Vlierbessensiroop maken

Herfst, kortere dagen, minder zonlicht, het vreet aan een mens, de energiebalans raakt uit evenwicht met als « catastrofale » gevolg : we worden ziek. Dat hoeft echter niet, de natuur reikt ons een hand en wil helpen met een overaanbod aan medicinale kruiden. Niet enkel onze smaakpapillen worden verwend met de vele heerlijke kruiden, bijna allen werken ook genezend. Enkele receptjes wil ik hierna prijsgeven  - ik heb ze bijeengesprokkeld  uit een oud  met de handgeschreven kookboek van mijn oma zaliger, een ander van een vriend...  - stuk voor stuk zijn het pareltjes die  helen en verlichten en  ze smaken lekker !  

Vlierbessensiroop

In een vorig artikel kon u al uitgebreid kennismaken met de vlier (zie artikel de vlier: van bloem tot aperitief).  De vlier kan echter voor veel andere doeleinden gebruikt worden o.a. zijn de rijpe bessen  bruikbaar als lokaas bij de hengelaars die deze dit gebruiken om te vissen op kopvoorn. Onderstaand recept van de vlierbessiroop die ik U wil meegeven heeft een medicinale werking en zal zeker goed van pas komen om koning winter te trotseren.  

Ingrediënten :

  •   rijpe vlierbessen

  • suiker (kristal-, riet-, of  kandijsuiker)

  • 4 à 5 kruidnagels  

Bereidingswijze :
Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen. Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men de  zwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen. Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef. 

Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens in een verlakte kookpan samen met de toegevoegde suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt  (verhouding : 1 liter sap op 1 kg suiker). Schep op het einde het schuim met een schuimspaan weg.

Giet de gelei over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af. Bewaren op een donkere en koele plaats.

Hoe en waarvoor te gebruiken ?   
De vlierbes heeft een reinigende en genezende werking. De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing.

Ideale verhouding bij verkoudheid  is: de helft vlierbessiroop en de helft water tot aan het kookpunt brengen en dit drankje  zo heet mogelijk  uitdrinken. Zo gaat men  zweten waardoor de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen. Vlierbessiroop is ook lekker in een kopje thee.

De toevoeging van kruidnagel aan de siroop heeft behalve zijn conserverende eigenschap ook nog het voordeel dat het antiseptisch werkt en zo ook bijdraagt tot de genezing van griep en verkoudheden.

Gezondheid !

#296

Auteur: Wilfried Van Hecke