Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/siroop_tijm

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 18 september 2021

Zelf ontsmettende siroop maken met tijm

 Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet.

tijmsiroop maken:

Tijm is een overheerlijk keukenkruid maar heeft ook helende kwaliteiten. Onze Griekse en  Romeinse voorvaderen maakten al gretig gebruik van dit kruid en de Egyptenaren gebruikten tijm  als hoofdingrediënt bij het balsemen. De ontsmettende en antibacteriële werking werd toen al gewaardeerd en is tot vandaag nog een niet te onderschatten hulpbron in de strijd tegen  meerdere kwalen .Wil U meer weten over tijm in de keuken : bekijk dan even het kruidenartikel ”tijm”in onze rubriek “keukenkruiden”.

Ingrediënten :

  • 100 g verse tijm

  • 200 g rietsuiker of kandijsuiker

  • 6 dl water

Bereidingswijze :
Spoel de vers geplukte tijm met veel water. Laat de tijm  vervolgens tien minuten koken in  het water (ongeveer 6 dl) . Zeef het ingekookte tijmsap en giet over in een andere kookpot, doe er de suiker bij,  laat opnieuw gedurende een kwartier  inkoken tot er een siroopachtige emulsie overblijft. Giet de siroop in steriele flessen  (voorverwarmd : om het barsten van de flessen te voorkomen).  Sluit  de flessen na het afkoelen  en bewaar ze op een koele, donkere plaats (kelder – koelkast).

Deze siroop kan het ganse jaar bereid worden maar  in september is tijm wel het meest aromatisch !

Hoe en waarvoor gebruiken ?

  • Tijmsiroop is overheerlijk om drinken en helpt uitstekend bij winterse kwaaltjes zoals ontsteking  van de luchtwegen. Tijm bevat « thymol » , een prima ontsmettingsmiddel met  antibacteriële eigenschappen .

  • Tijmsiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij bronchitis door zijn bronchiënverwijdende eigenschappen. Ook bij hoestbuien, verkoudheden, griep en keelpijn kan deze siroop verlichting brengen.

  • In de Middeleeuwen werd het gebruikt als « het » medicijn tegen kinkhoest bij kinderen en bij droge hoest.

  • Ook ons afweersysteem reageert prima op tijmpreparaten die de verhoogde aanmaak van witte bloedlichaampjes bevorderen.

Gebruik :
4 maal daags na de maaltijd een eetlepel tijmsiroop -dit  bij de eerste symptomen van ziekte-  kan helen en verlichten, ook kinderen mogen  deze siroop gebruiken.

Hopelijk wordt de winter niet te streng  en worden we gespaard van een ellendige, lange griepepidemie, maar zeg nu zelf, af en toe een landerig en loom gevoel dat ons toelaat een   dagje te « luieren » is in de winter toch even op zijn plaats en met
een lepel zelfgemaakte tijmsiroop in de buurt krijgen onze medebewoners misschien voldoende medelijden waarbij we ons even ongegeneerd kunnen laten verwennen !    

Gezondheid !

#295

Auteur: Wilfried Van Hecke