Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/silene_stenophylla

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 1 oktober 2020

Silene stenophylla - bloem uit de ijstijd opnieuw opgekweekt

Silene stenophylla was een vrij onbekend plantje tot enkele dagen geleden.
De familie van de Silene is een erg talrijk geslacht. Ruim 500 soorten planten met zowel eenjarige, tweejarige als vaste planten worden hieronder gecatalogeerd.
Een typisch kenmerk voor deze bloemen zijn de 5 kroonbladeren met wijde kelken.

De Silenes (koekoeksbloemen) komen vrij verspreid voor, maar de meeste hiervan leven in koudere klimaten op het noordelijk halfrond.
Vele van de soorten Silene worden bestempeld als onkruid. Zo ook de plant Silene stenophylla die door Russische wetenschappers opnieuw opgekweekt werd.

Bloem opgekweekt uit oudst bewaarde vruchten.

Er zijn een aantal levende planten opgekweekt en tot bloeien gebracht uit zaden die meer dan 30000 jaar geleden door eekhoorntjes in hun hol werden begraven in de toendra van Noord-Oost Siberië. De zaden liggen dus vanaf de ijstijd bevroren op 37 meter diepte onder de grond aan de oevers van de Kolyma. Enkele jaren geleden deden Russische wetenschappers deze ontdekking. Doordat de zaden in de bodem verscholen zaten die sindsdien nooit ontdooid was (permafrost) waren deze zaden nog steeds van goede levensvatbare kwaliteit.

De kans is groot dat er nog meer soortgelijke planten worden gekweekt want er zijn maar liefst 70 van die eekhoornburchten gevonden uit de ijstijd . De helft hiervan is nog niets eens onderzocht..
De eekhoorns van die tijd waren bijzonder actieve diertjes zo blijkt, want in sommige holen vonden de wetenschappers immense voorraden van meer dan een half miljoen zaden. De meeste van die zaden behoren toe aan de Silene stenophylla. Doordat de holen gemaakt werden in de toen al bevroren ondergrond zijn deze zaden goed bewaard.

Tot nu toe stond het record van oudste plant (opgekweekt van oud zaad) op naam van de dadelpalm. Die vruchten waren zo'n 2000 jaar oud. Klein bier vergeleken met de Silene stenophylla van 31000 jaar oud.
De permafrost werd al eerder gebruikt, daarvan zijn schimmels en bacteriën het resultaat geworden, maar het is de eerste keer dat wetenschappers een echte plant konden kweken.

Zaden die veel ouder zullen wellicht nooit ontwikkelen tot echte planten, want de kwaliteit van de zaden gaat er toch op achteruit dankzij de van nature aanwezige stralingen.
In de permafrost van Siberië is deze straling bijzonder laag, maar nog steeds bestaande. De wetenschappers hebben op basis van de dadelpalmen van 2000 jaar berekend dat de maximale levensvatbaarheid ongeveer op 32000 jaar zou liggen. Exact de zaden uit de ijstijd die men nu heeft gevonden.

In eerste instantie lukte het niet om de zaden zelf tot kieming te brengen, daarvoor was de kwaliteit te slecht geworden. Van enkele soorten zaden werden plantenweefsels verder onderzocht en zag men nog steeds tekenen van leven in een paar soorten. Eentje daarvan was de Silene stenophylla waarmee men verder aan de slag ging. Op petrischaaltjes kreeg men de celdeling op gang en werden levende planten ontwikkeld die men nu ook in bloei kreeg.
Die bloemen lijken sterk op de huidige bloemen van de Siline stenophylla, maar vertonen toch wat tekenen van ontwikkeling doorheen de jaren. Hoewel de vorm van de plant gelijk bleef, heeft de huidige bloem iets kortere kroonbladeren.

Science fiction in gang gezet

Fantasten speculeren al volop over het vervolg op dit verhaal. Want in die tijd liepen bijvoorbeeld ook mammoeten rond op onze planeet. Ook daarvan zijn bevrorern weefsels terug te vinden hoopt men. De stap van plant naar dier lijkt volgens sommigen dan ook haalbaar, maar is volgens wetenschappers toch een brug te ver.

Toch zijn er op dit moment Japanse wetenschappers op zoek naar dierlijk weefsel. Russische wetenschappers reageerden hierop door te zeggen 'het is ons land, wij willen ze eerst vinden'.

De competitie die hierop kan volgen zal misschien een bron zijn van nieuwe ontdekkingen.
Ondertussen kunnen we alleen maar dromen dat we dieren zoals Sid, Diego, Manfred van de film Ice Age opnieuw op onze aardbol rondhuppelen.

#3364