Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/serre_of_kas_reinigen


https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 17 mei 2022

Serre of kas klaarmaken voor de lente!

Kas schoonmaken

Serre of kas klaarmaken voor de lente!
Schoonmaken van glas of plastiek

Om de laatste voorbereidingen te maken voor de lente terug in het land is, moeten de serreruiten of het plastiek op en top het zonlicht doorlaten.
Een serre is ideaal om vroege teelten op te starten en daarbij is het zonlicht van groot belang. Het is nog vroeg op het jaar en de lichtsterkte is vrij miniem… helder glas of plastiekfolie is dus een must!

Schoonmaken van glas of plastiek
Licht is een van de groeifactoren bij onze planten. Dat geldt dus ook in een serre of kas, want ook daar is geen plantenleven mogelijk zonder het zonlicht.

vuile serreramen laten het zonlicht slecht door

Algen, aanwitkalk, aanslag van roest of kalkresten uit het leidingwater, mosgroen, roet en ander vuil zullen zich ondertussen op de ruiten en tussen de rubbers hebben gevestigd. Schoon en helder glas of plastiek is van groot belang bij het opstarten van teelten in uw kas of serre. Het ‘reinigen’ van de serre wordt veelal toegepast met een detergent-oplossing om het glas helder te maken. Wat warm water, detergent en het schrobben kan beginnen!

Goed en voorzichtig de ramen schrobben zorgt ervoor dat de planten veel meer zonlicht krijgen

Geef schimmels en insecten geen kans!
Ook ziekten en insecten zijn een belangrijke reden om de serre of kas grondig te reinigen. Ziekten en schimmelsporen gaan zich heel makkelijk vestigen op de ramen en in de bodem. De ramen of plastiekfolie tot twee keren per jaar schoonmaken is dus echt geen overbodige luxe!
Ook witte vlieg, bladluis en ander ongedierte kan de milde en zachte winters perfect overleven in kieren of op de onkruiden die in een hoekje verborgen staan. Starten met een ziekte- en insectenarme ruimte zal ervoor zorgen dat de groentes en andere planten een goede start kunnen nemen en niet onmiddellijk door allerlei ziekten en plagen worden belaagd.

In de spleten en kieren kunnen ook allerlei schimmelsporen of ziektekiemen overleven

Ook werktafels en zaaibakken moeten proper zijn!
Werktafels en zaaibakken kunnen een bron aan schimmels zijn, waardoor ook bij deze een schoonmaakbeurt vereist is.
Dit kan tevens ook gebeuren met een detergent, gemengd in warm water. Goed schrobben, want overwinterende insecteneitjes en schimmels zijn taai en sterk!

Kan het ook anders?
Natuurlijk, een hogedrukreiniger kan de schimmels en overgebleven insecten wel de baas!
Toch is het aan te raden dit niet bij een tunnelserre toe te passen, daar de te hoge temperaturen de plastiekfolie doen smelten! Wees wel voorzichtig en zorg ervoor dat de druk de glazen niet uit de ramen duwen.

de tuinkas of serre schoonmaken kan ook met een spons

Tip!
Het gebruik van een spons kan een goede oplossing geven bij het schrobben. Sponzen nemen het vuil goed op en geven het daarna gemakkelijk terug af in het water!
#1357Angelo Dorny

Auteur: Angelo Dorny

Terug naar boven icoon