Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/seniorennet_tuinallerlei

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 21 januari 2022

10 tips voor uw terras-, patio-, balkon- en kuipplanten

Het grote verschil tussen vele doorlevende planten en eenjarige planten is dat deze laatste slechts 1 seizoen de tijd hebben om voor nakomelingen te zorgen. Dit doen ze dus door een ganse zomer lang zeer uitbundig te bloeien. Als je deze planten in potten of kuipen aanplant om zo voor extra kleur en sfeer te zorgen op het terras of balkon dan kun je mits de goede verzorging zeer lang genieten van een ware bloemenzee.
Planten in bloembakken hebben echter meer onderhoud nodig dan hun soortgenoten die in de tuinborder staan. Hierbij geef ik graag enkele tips die er kunnen voor zorgen dat uw bloemen nog mooier, rijkelijker en langer doorbloeien als voorheen.

 1. Bloembakken, potten en kuipen van welk materiaal ze ook zijn gemaakt moeten voorzien zijn van afvoergaten in de bodem. Bij nieuwe bloembakken dus zeker even nakijken en gaten boren zodat het overtollige water kan weg vloeien.
  Om te voorkomen dat de drainagegaten verstoppen, kun je enkele grote potscherven boven de openingen leggen en daarop breng je nog enkele cm drainagemateriaal aan zoals kiezelsteentjes, kleikorrels,... Het drainagemateriaal zorgt voor extra gewicht waardoor uw bloembakken steviger op uw vensterbank staan en er bij wind en regen niet af donderen.
   
 2. Als je veel zomerbloeiers aanplant na een tijdje diep beginnen over te hangen, dan kan het wel eens gebeuren dat ze van de vensterbank donderen door het gewicht. Zeker in combinatie van regen en wind. Gevolg is een gebroken bloembak en beschadigde planten en opruimwerk. Dit kun je voorkomen door oogvijsjes in de muur te bevestigen aan elke kant van de vensterbank. Daarna span je van oogvijs naar oogvijs een stevige geplastificeerde ijzerdraad voorlangs de bakken en dat ± 2 cm onder de rand van de bloembakken. Woon je in een buurt met studenten die het leuk vinden de bloembakken te doen verdwijnen, dan kun je die ijzerdraad best dwars doorheen de bloembakken spannen. Hierbij moet je dan wel gaatjes boren aan beide uiteinden van de bloembakken.


Bloembak vol eenjarige planten fleuren de gevel op.

 1. Heb je zware terraspotten van steen, dan kan het interessant zijn deze drainagelaag niet met zware kiezels op te vullen, maar op te vullen met piepschuim. Het piepschuim weegt bijna niets waardoor de pot nog goed te tillen is. Terraspotten op een balkon waar de draagkracht belangrijk is, kunnen op deze manier ook lichter gehouden worden. Het piepschuim wel in kleine stukjes doen of gebruik maken van piepschuimen opvulchips zodat de wortels toch nog tot helemaal onderin de pot kunnen doorgroeien op zoek naar het water in de onderschotel. In zeer grote kuipen kun je onderaan zelfs enkele stuk gesneden petflessen verwerken. Het kost je niets, spaart potgrond en doet de pot een stuk lichter wegen.
   

 2. De bloembakken of potten hebben vaak enkele cm onder de rand een gietrand. Dat wil zeggen dat je uw potgrond maar tot aan dat niveau mag opvullen. Vul je de bloembakken tot net onder de rand, dan zal tijdens het gieten de bloembak al snel overlopen waardoor je veel vaker moet gieten om te voorkomen dat jouw planten uitdrogen. In de zomer moet je toch dagelijks uw bloembakken water geven. Zelfs al het heeft geregend kun je best even met de vinger voelen of er ook voldoende water in de bloembakken is terecht gekomen. Weet dat het meeste water van de bladeren zo naast de bloembak terecht komt en het al heel hard moet regenen om een gietbeurt te kunnen overslaan.

 1. Gebruik onderschalen en plaats die onder de bloembakken of potten. Dat scheelt heel veel in het gieten. Het overtollige water van uw gietbeurt wordt in de onderschotel opgevangen en met dit bodempje aan reservewater kan de bloembak veel minder snel uitdrogen
   
 2. Handig zijn ook de flessehalzen van plastiek petflessen. Snij deze af en duw ze bij het planten tussen de beplanting. Bij het gieten kun je deze trechters makkelijk opvullen waarna het water langzaam in de potgrond doorsijpelt. 
   
 3. Koop kwalitatieve potgrond voor uw planten. In de duurdere potgrond die een betere structuur heeft zit eveneens meer witveen, waardoor deze veel meer water kan ophouden. Daarnaast bevat deze dan ook langzaam werkende meststof, waarin ze minstens een maand kunnen groeien en bloeien vooraleer je uw beplanting voor de eerste maal moet bijbemesten.
   
 4. Een goede maand na het oppotten kun je starten met het voeden. Vloeibare kamerplantenmest in de correcte dosis is hiervoor goed te gebruiken.
   
 5. Heel vaak koopt men veel meer planten voor een bloembak dan nodig. Plant uw bloemen niet dichter dan nodig. Eenmaal ze in de bloembak staan groeien ze als kolen. Bij twijfel vraag je best de plantafstand aan de verkoper. De meeste eenjarige planten hebben een plantafstand van ± 25 cm.
   
 6. Probeer om de paar dagen uitgebloeide bloemen uit te plukken. Verwelkte bloemen vragen veel energie aan de plant voor de zaadvorming en door ze te verwijderen oogt de bloembak of kuip ook een stuk mooier.

Eenjarige perkplanten en kuipplanten zijn niet goed bestand tegen de vrieskou. Het is dan ook aan te raden van zo lang als mogelijk te wachten om de planten buiten in de vollegrond aan te planten. Bloembakken kunnen 's nachts worden binnen gebracht als de weerman vorst voorspelt. Pas na de zogenaamde IJsheiligen van midden mei kun je de  vorstgevoelige zomerbloemen zonder zorgen in de plantenborders uitplanten. Wacht echter niet tot half mei om de perkplanten aan te kopen, wil je prachtige geraniums koop ze nu online op volgende link:


Zie ook: Tips bij het kopen van eenjarige planten of perkplanten, kuipplanten

#798

Auteur: Kurt Vossaert