Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/seniorennet_tuinaanleg

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 18 oktober 2021

Uw eigen tuin ontwerpen

Uw eigen tuin ontwerpen
Het is voor een liefhebber zeer moeilijk om een uitstekend tuinontwerp te maken, en u zult ondervinden dat het proces veel moeilijker is dan u veronderstelde. Nochtans, als u de hieronder geschetste procedures volgt, zult u veel kans maken om een tuin te creëren die esthetisch en praktisch zal voldoen aan al uw wensen.

Ontdek wat u reeds bezit.
Vele mensen die in een nieuw huis wonen zullen zeggen, "Er is niets rond het huis behalve wat grond!". Inderdaad het grootste deel mag dan uit enkel wat blote aarde bestaan toch is er veel meer te zien. Zelfs een leeg blok grond bezit volgende aspecten: uitzicht op het landschap, niveaus, drainage, grondtype, het heersen van winden, omheiningen, zon en schaduw, beschikbaarheid van water,... Elk van deze eigenschappen zullen uw keuze beïnvloeden bij het uitkiezen van het type tuin.

De andere belangrijke taak is zelf te beoordelen:

 • welke vaardigheden u bezit om de tuin zelf gedeeltelijk of volledig aan te leggen.
 • hoeveel tijd U aan tuinieren wenst te besteden
 • van welke tuinstijl u houdt
 • welke functie u de tuin wilt geven
 • de huidige of toekomstige gezinssituatie
 • bezit U een hond of andere huisdieren
 • maait U graag het gazon
 • ziet u graag kuipplanten
 • wenst U groenten of fruit uit eigen tuin
 • welk budget wenst U te spenderen voor de aanleg?,...

Deze voorkeuren zullen helpen om het soort tuinontwerp te bepalen dat perfect zal voldoen aan al uw behoeften.

Plannen maken.

 1. Vooreerst moet u uw eigendom nauwkeurig opmeten.
  Meet de zij- en de voorgrenzen. Meet de breedte van de oprijlaan. Meet de grootte van het huis en de afstanden van het huis tot aan de grenzen. U zult deze afmetingen nodig hebben om een nauwkeurig plan op schaal te tekenen.
   
 2. Maak meerdere kopieën van de basistekening.
   
 3. Maak op één van de tekeningen een plaatsanalyse.
  Toon alle gebouwen (die op schaal worden weergegeven). Geef weer waar alle waterleidingen, gasleidingen, afvoerbuizen van het regenwater, de elektriciteit, het gas, de telefoon en de kabellijnen lopen. Geef eventuele niveauverschillen aan. Teken de  bestaande bomen. (Meet de diameter vanaf de stam en zet het op het plan als cirkels.) Vergeet niet om de bomen die bij de buren staan maar die toch voor schaduw zorgen in uw tuin. Teken de andere vegetatie, door kleinere cirkels te gebruiken.

  U moet ook dingen toevoegen die u eigenlijk niet kunt zien.
  • Plaats op de tekening een duidelijke pijl die het noorden aanwijst. Dit zal zijn invloed hebben op waar de planten worden gezet en waar de schaduw zal vallen.
  • Ga na in welke grondsoort de planten komen te staan: klei, zand, leem, zandleem,... Doe eventueel een pH test van de bodem.
  • Geef weer welke sporen de mensen neigen te lopen, dit worden wenslijnen genoemd. Het is interessant om hen in het wegenontwerp op te nemen.
    
 4. Maak lijsten.
  • Maak eerst een lijst van alle noodzakelijke dingen die in de tuin zeker moeten worden ingetekend. Dit zal van huishouden tot huishouden verschillen. Het zou kunnen omvatten: tuinhuis, brievenbus, composthoop, plaats voor de vuilnisbakken, hondenkennel, loods,...
    
  • Maak ten tweede een verlanglijst van alle dingen u graag in de tuin zou willen hebben. Deze lijst zou mogelijks kunnen omvatten: zwembad, gazon, schommel, zitput, basketbalring, barbeque-ruimte, tuinvijver, pergola,...
    
  • Maak ten derde een lijst van de tuintypes waar u het meeste van houdt bv. formele tuinen met geknipte hagen; veel gazon en omrand met mooie bloemborders; ongestructureerde "wilde" tuinen, een stadstuin, een heidetuin, een rotstuin, een Engelse cottage tuin, een Japanse tuin.
   Geef elk type een classificatie volgens hoeveel werk bij het onderhoud betrokken is; hoe duur het is om aan te leggen en te onderhouden en hoe geschikt het is voor uw levensstijl. Compromissen worden onvermijdelijk.
    
  • Ten vierde, kijk rond uw huis en in de buurt naar vormen en kleuren die in het tuinontwerp kunnen worden gebruikt. In het metselwerk van uw huis zitten misschien cirkelmotieven verwerkt die in de tuin kunnen worden herhaald.  De kleuren van de bakstenen kunnen dienen om inspiratie uit te putten bij het kiezen van de kleuren van betonklinkers en voor andere verharde oppervlakten.

Het ontwerp


Het ontwerp moet de essentiële dingen inpassen terwijl het er eveneens moet voor zorgen dat er zo veel als mogelijk van de gewenste uitvoerbare elementen in verwerkt zitten (meer compromissen!). Het ontwerp moet realistisch, duurzaam en binnen uw huidige en voorspelde levensstijl haalbaar zijn. Het zou tevens de stijl van het huis en de aard van de buurt moeten aanvullen.

De planten
De succesvolle tuinontwerpers verkiezen planten die zich aan de aard van de plaats aanpassen, eerder dan te proberen om de aard van de plaats te wijzigen om de planten die zij hebben gekozen te doen gedijen. Kies planten die zich gemakkelijk aan ons klimaat aanpassen; de hoeveelheid zon of schaduw; de (zoute zee)wind; hoe nat of droog de tuin over het algemeen is; hoe zwaar (kleiachtig) of licht (zandig), hoe zuur of alkalisch de grond is. Overweeg hoe hoog en breed de planten mogen uitgroeien; hoe goed de kleuren elkaar kunnen aanvullen; hoe zij er het hele jaar door in de tuin bij staan; hoeveel snoeiwerk. De vereisten van water en bemesting geven.

TIP: Neem bijzondere nota van planten die goed gedijen in de tuinen in uw buurt, want deze zullen ook goed groeien in uw tuin.

Elk van deze bovenvermelde factoren worden goed overwogen door professionele tuinontwerpers. Ik geloof dat het voor tuinleken goed is om een tuinaanlegger te raadplegen. Verkiest u om de tuin zelf aan te leggen, kies dan een professionele benadering. Uw tuin is een uitbreiding en een weerspiegeling van uw huis en het is een toevoegsel aan uw levensstijl. Het is dan ook de moeite waard om hiervoor de nodige tijd vrij te maken.

Veel succes.

zie: www.tuinadvies.be voor meer creaties

  Bloemschikken
 
Bomen
 
Dieren
 
Fruit
 
Groenten
 
Kamerplanten
  Kruiden
 
Planten
 
Plantenkennis
 
Sierheesters
 
Tuinaanleg
 
Tuin allerlei
  Tuindecoratie
 
Tuinkalender
 
Tuinrecepten
 
Vijver
 
Tuinforum
  
Webwinkel 
#776

Auteur: Kurt Vossaert