Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/schitterend_herfstpalet

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 27 januari 2022

Creëer een schitterend herfstpalet in jouw tuin

Terwijl het verval in de natuur stilletjes aan begint, zorgen de eerste bomen voor een prachtig kleurenpalet in de natuur. Door het contrast met de rood oranje bladeren en het groene gras ontstaat een mooi spektakel.

Nevelslierten en herfstverkleuring

Ook in de tuin doet het najaar zijn intrede. Nevelslierten zweven ’s morgens over het gras en de borders maar eens de zon doorbreekt, baadt de tuin opnieuw in een warm licht.

De dikke dauwdruppels op siergrassen en spinnenwebben verdwijnen langzaam en de wonderbaarlijke herfsttinten komen tevoorschijn.

Haal ook uit jouw tuin het beste van wat de herfst en de komende winter te bieden hebben.
Niet alleen de bladeren van de bomen hebben een mooie verkleuring, ook heel wat bloemen en vruchten zorgen voor een mooie herfstsfeer.


Bloembakken in het najaar

Bloembakken hoef je alvast niet op te bergen tot de volgende lente maar beplant ze met winterharde planten. Terwijl bij de meeste planten het bladgroen verdwijnt en enkel de wortels intact blijven zullen winterharde planten mooi blijven. Ze houden geen winterslaap tot de volgende lente maar zijn bestand tegen koudere temperaturen. Hierdoor hebben ze minder kans op bevriezen en zullen ze dus niet afsterven.   

Voor je begint met het aanplanten is het belangrijk de juiste bloembak te kiezen. Kies voor vorstbestendige potten uit een sterk materiaal. Zorg ook voor een goede drainage. Water dat in de potten blijft staan kan vervriezen, zal uitzetten en de bloempot breken.

Maak vervolgens een combinatie van verschillende blad- en bloeivormen en let op een mooie kleurencombinatie: de grijze takkenstructuur van het zilverstruikje of Calocephalus in contrast met de rode besjes van Skimmia of de roze bloemen van de Erica;  besjes van Gaultheria in combinatie met siergras zoals Festuca; asters of chrysanten met sierkolen en Hedera,….

Plantenborders met warme tinten

Kies de juiste planten en struiken zodat jouw plantenborders in elk seizoen wat te bieden hebben. Zorg voor een mooie overgang van zomerbloeiers naar herfstbloeiers. Heel wat planten hebben een sierwaarde ook als ze uitgebloeid zijn. Zaadhoofden komen tevoorschijn tussen de siergrassen die er nu op zijn mooist uitzien. Ook voor insecten en vogels is het interessant uitgebloeide planten te laten staan. Vogels pikken zaden en in oude stengels kunnen lieveheersbeestjes overwinteren.

Siergrassen in de herfsttuin

 • Siergrassen spelen naarmate de herfst vordert een steeds grotere rol. Een heel groot assortiment siergrassen zijn dan op hun mooist, neem nu maar de sierlijke pluimen van de Pennisetum of Miscanthus die heel erg opvallen tussen de vaste planten die reeds uitgebloeid zijn.
 • Rosa Rugosa ‘Scabrosa’ : nadat de sterk geurende bloemen zijn verdwenen komen nu de rode bottels tevoorschijn.
 • Vele soorten Hebe dragen lange dichte bloemaren. Plaats de struikjes in een grotere groep op een beschutte plaats.
 • Zonnehoed of Rudbeckia is een heel aantrekkelijke plant die van midden zomer tot de late herfst weelderig bloeit. De diepgele bloemen contrasteren sterk met hun bijna zwarte harten. Ook uitgebloeid blijven de zaadhoofden er schitterend uitzien.
 • Ook Sedum ‘Herbstfreude’ is een goede plant voor de border. De specifieke grijze bladeren en de bruinroze bloemen vormen tot in de winter een mooi silhouet.
 • Bij Verbena bonariensis bloeien de zacht paarse bloemen bovenop lange stengels. Ze passen perfect tussen andere planten en struiken.
 • Uitgebloeide bloemen van Hortensia vormen mooie structuren en zijn bovendien de perfecte basis voor een mooi herfstboeket.
 • Persicaria amplexicaulis: is een sterke vaste plant die bloeit van juni tot het hard gaat vriezen. De roze rode bloemaren blijven mooi overeind en geven nog wat kleur aan de afstervende tuin.
 • Eryngium giganteum bloeit tot augustus. Het is één van de stevigste vaste planten die zelfs na maanden van bar weer nog altijd rechtop blijven staan. Dus ook uitgebloeid hebben ze een sierwaarde.

Bomen met een prachtige herfstverkleuring

Bomen zijn mooie structuren in de tuin en zorgen voor heel wat leven. Dit zijn een aantal toppers qua verkleuring in de herfst.

 • Rode herfstverkleuring van de AmberboomEsdoorn: dit is één van de toplopers qua verkleuring in de herfst, neem nu de Acer palmatum. Afhankelijk van de gekozen cultivar krijg je een rood, oranje of gele verkleuring van de bladeren. Het is een traag groeiende boom die ook in een klein stadstuintje past. 
 • Amberboom of Liquidambar styraciflua: is een grote boom met prachtige bladeren die veel weg hebben van de esdoorn. Ze zijn dieper ingesneden en staan op een heel lange steel. De herfstverkleuring is schitterend van fel goudgeel naar dieprood tot paars.
 • Japanse notenboom of Ginkgo biloba: is een bijzonder oude boomsoort die heel sterk is en veel luchtvervuiling kan verdragen. Het is een boom die perfect past in openbaar groen maar ook in kleinere stadstuinen. De waaiervormige tweelobbige bladeren verkleuren goudgeel in de herfst.
 • Japans kornoelje of Cornus causa: een heel decoratieve boom of struik die in de herfst verkleurt naar bloedrood.

En na de herfst komt de rust van de winter die alles zal bedekken met een laagje ijskristallen. Slechts enkelingen blijven dan nog overeind.   

#4919

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies