menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

Samenleven met dieren


Deel 3: Elk schouwtje heeft zijn kauwtje

Terug een klein beetje aandacht voor de kauw. Het zijn sociale vogels die graag in elkaars buurt wonen en heel veel communiceren. Het zijn holenbroeders die, zoals vele andere soorten, het steeds moeilijker hebben geschikte nestplaatsen te vinden in de natuur.

Een voltallige kolonie heeft heel wat holtes nodig voor elk paartje en liefst op een korte afstand bij elkaar. Slim als ze zijn hebben ze daar de laatste jaren een goede oplossing voor gevonden: de schouw van jouw huis en de schouw van de buren en die van de buren van de buren, de overburen enzovoort enzoverder...

Een ideale oplossing voor de kauw maar een minder goede oplossing voor ons. Een nest in de schouw kan namelijk heel wat problemen veroorzaken. Nesten van twee meter dik zijn geen uitzondering, kauwen zijn nogal gretig met nestmateriaal: takken, stof, plastiek en heel wat ander afval, alles wordt gebruikt. Al dit materiaal verhindert de luchtventilatie van de schouw en dit kan nare gevolgen hebben. Schadelijke gassen zoals koolstofmonoxide dienen ten allen tijde goed worden afgevoerd en een verstopte schouw verhoogd al snel het risico op schouwbrand, vooral bij open haarden.

Sluit daarom tijdig de rookgaten af met een stevige gaasdraad of een metalen roostertje (inox) met mazen van maximum drie centimeter diameter. Gaasdraad dient gezien te worden als een tijdelijke oplossing gezien kauwen en kraaiachtigen in het algemeen erg pienter zijn en het gaasdraad vroeg of laat loswrikken met hun sterke snavels. 

Sluit deze gaten af ruim voor het broedseizoen (doe dit begin maart!). Als kauwen er toch in slagen je schouw in te palmen dan kan je het nest verwijderen op het einde van het broedseizoen (september). Geef deze vogels de kans hun jongen groot te brengen en laat je schouw nadien reinigen door een professioneel schoorsteenveger, hij kan eventueel ook het roostertje plaatsen. Zonder dit roostertje mag je jaarlijks op een nieuw nest rekenen, dit is echter geen probleem als de schouw niet in gebruik is!




Terug naar boven icoon