Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/rucola_en_postelein

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 18 januari 2021

Rucola en postelein: 2 keer smullen in april

Rucola

Rucola Eruca sativaRucola wordt reeds eeuwen gegeten en geteeld in het Middellandse Zeegebied. Bij ons is het een relatief 'nieuwe' sla want pas sinds de jaren tachtig staat het op onze velden. Rucola kan van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst buiten gezaaid en geoogst worden. De blaadjes zijn langwerpig, met steeltjes die samenkomen en zo een klein kropje vormen. Jonge blaadjes zijn het lekkerst. In de zomer worden ze reeds na 2 tot 3 weken geoogst, in het voor- en najaar loopt dit op tot 5 weken.

Kopen
Omdat rucola - net als alle sla - voor het overgrote deel uit water bestaat, is het erg broos en verwelkt het snel. Rucola mag er dan ook niet verlept uitzien en moet mooi groen zijn want hoe bleker en geler, hoe ouder.

Bewaren
Rucola kan je maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, maar beter is om het zo vers mogelijk te gebruiken in de keuken. De mooie groene blaadjes worden immers heel snel slap.

In de keuken
De naam 'notensla' verklaart het succes van rucola. De smaak is walnootachtig en een ietsje bitter. Het is een prima smaakmaker in salades en gaat prachtig samen met ijsbergsla en batavia. Maar je kan er nog veel meer kanten mee uit. Met rucola geef je een pizza, carpaccio of een broodje extra pit. Fijngesneden doet deze sla het ook goed in pasta en risotto. In pesto kan ze basilicum vervangen.

Postelein

Postelein Portulaca oleraceaPostelein komt oorspronkelijk uit Indië en kwam via de Romeinen bij ons terecht. Het plantje voelt zich prima thuis op zandgrond. Onder glas wordt er vanaf eind februari gezaaid. Na een vijftal weken kan het oogsten beginnen. Postelein is een eenjarige plant die makkelijk te herkennen is: op lange bladsteeltjes groeien vlezige glimmende blaadjes die schotelvormig met elkaar vergroeid zijn. In het wild bloeit postelein van juni tot laat in de herfst met gele bloemetjes.  De eetbare zaadjes zitten verpakt in een 'zaaddoosje' waarvan het dekseltje openspringt. Postelein is er van april tot september.

Kopen
De blaadjes moeten fris ogen en mooi groen zijn. Gele blaadjes wijzen op ouderdom. Er mogen geen beschadigingen of zwarte vlekken te zien zijn.

Bewaren
Postelein bevat zeer veel ijzer en is ook rijk aan nitraat waardoor het een kwetsbare groente is die na de oogst snel moet worden geconsumeerd. Bij rotting wordt nitraat immers omgezet in het schadelijke nitriet. Postelein kan je een paar dagen in de groentelade van de koelkast bewaren, maar de kwaliteit neemt snel af. Eet het daarom zo vers mogelijk.

In de keuken
Postelein heeft een licht zure en zoute smaak. Je het zowel gekookt als vers eten. Postelein kan je klaarmaken als spinazie, verwerken in soep of rauw door een slaatje mengen. Bij verhitting verlies je wel een deel van de smaak.

Weten
Door haar hoge gehalte aan vitamine C is postelein een belangrijke bron van vitamine C en mineralen als calcium, magnesium en ijzer. Reeds eeuwen wordt postelein geprezen om zijn geneeskundige werking.

Op zoek naar lekkere gerechtjes voor rucola en postelein? Bekijk deze recepten.

#4716

Bron: Lava