Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/rozen_snijbloemen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 25 januari 2022

Roos als snijbloem: Rosa Bordeaux + tips voor een lange bewaring

Rozen als snijbloem: Rosa Bordeaux

Amper acht maanden na de lancering van Rosa Bordeaux kan al worden gesproken van een geslaagde marktintroductie. Een exclusieve roos met uitstekende prestaties.
De grootbloemige Rosa Bordeaux oogt als een klassieker, maar voldoet aan alle moderne eisen. Zoals een uitstekende houdbaarheid van 14 tot 15 dagen. De fluweelrode roos wordt geoogst met gesprongen knoppen, iets rijper dan de Passion, maar minder rijp dan de Grand Prix. Voordeel is dat de knop in de koelcel niet doorbloeit. Ook het blad en de stelen zijn robuust. De knoppen komen op de plaats van bestemming goed open en de prachtige kleur blijft bij uitbloei behouden. Een roos om lang van te genieten. De steellengte bedraagt 60 tot 90 centimeter. De roos is herkenbaar aan de speciale Rosa Bordeaux-folie of –sticker op de hoes.

 

Familie


De roos komt uit de familie van de Rosaceae. Andere snijbloemen van deze familie zijn onder andere Malus, Prunus, Alchemilla en Spiraea.

Soorten
Op de veiling worden grootbloemige rozen, kleinbloemige rozen en trosrozen verhandeld. In de praktijk worden ook wel middelgrootbloemige soorten onderscheiden.

Verzorgingstips

Er zijn twaalf gouden regels voor snijrozen. Om zo lang mogelijk van een rozenboeket te genieten is het belangrijk de volgende tips te volgen: 

 1. Let bij de aankoop op de "versheid" van de rozen. De stelen en bloemkoppen moeten stevig rechtop staan en mogen er zeker niet slapjes bij hangen. 
 2. Koop bij voorkeur rozen met een iets geopende knop. Rozen met een volledig gesloten knop lopen het risico niet open te gaan. 
 3. Plaats uw rozen na aankoop zo vlug mogelijk in water en laat ze zeker niet een aantal uren in een oververhitte auto uitdrogen. Koop ze daarom steeds aan het einde van uw koopjestocht. 
 4. Zorg ervoor dat de vaas goed schoon is en dat er geen restjes meer in kleven van een vorig boeket. 
 5. Voordat u de rozen in de vaas zet de stelen een vijftal centimeters met een vlijmscherp mes schuin afsnijden, zodat er geen snijwonden ontstaan. 
 6. Het verwijderen van de stekels is niet nodig. Wilt u ze toch ontdoornen, dan laat u dat klusje het best aan uw bloemist over. 
 7. Verwijder alle bladeren die onder water komen te staan. Anders ontbinden ze en verstoppen ze de stengels, zodat de bloemen nog moeilijk kunnen "drinken". 
 8. Snijbloemvoedsel dat u bij uw bloemist vindt, geeft de rozen extra kracht en energie en het water blijft aanmerkelijk schoner. 
 9. Houd de rozen uit de buurt van rijpend fruit. Het ethyleengas dat daarbij vrijkomt versnelt het verouderingsproces van de bloemen. 
 10. Meng nooit nieuwe met oude rozen. 
 11. Koop geen rauwe rozen want deze zijn meestal niet goed houdbaar. 
 12. Gebruik glazen vazen. Deze zijn makkelijker schoon te houden dan vazen van aardewerk omdat er geen poriën in zitten waarin ophopingen van bacteriën kunnen ontstaan. Bovendien is bij glazen vazen eerder te zien dat het water is vervuild. Bacterievervuiling veroorzaakt vaatverstopping waardoor de roos slap gaat hangen.   

Top 10 rode rozen (op basis van omzet 2005) 

 1. Passion
 2. Grand Prix
 3. Red Berlin
 4. El Toro
 5. Happy Hour
 6. First Red
 7. Royal Class
 8. F Ruby Red
 9. Torero
 10. Wow 

Verklaring van de naam 


De naam roos is afgeleid van het Keltische woord "rhodd", dat rood betekent. Aangenomen wordt, dat de eerste rozen rood waren.

Symboliek
De roos is de ultieme bloem om gevoelens van passie, vriendschap en liefde over te brengen. Dit vindt zijn oorsprong in de Christelijke symboliek. De rode roos staat voor het bloed van degenen die uit liefde voor Christus hun leven gaven voor het geloof. De witte roos symboliseert de maagdelijke reinheid temidden van doornen en ongerechtigheid. De roos is in het bijzonder verbonden met Maria. Zij wordt ook wel de roos zonder doornen genoemd, omdat zij vrij is van zonden. 

Een vroege legende vertelt dat rozen voor de zondeval geen doornen droegen. De roos is ook het symbool van stilzwijgendheid (sub rosa betekent: ‘onder de roos’). Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes betekenen zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel. In het antieke Griekenland stonden de beschrijvingen van mooie vrouwen en meisjes al bol van de rozen van de liefdesgodin Aphrodite. 'Nymphe' betekent zowel bruid als rozenknop. 

Rozen werden vervolgens het zinnebeeld van erotische begeerte. Bordelen werden 'rozentuin' gedoopt, of: 'bij de grote roos'. Ze waren hét luxe cadeau voor de verwende maîtresse, die op haar beurt - zoals Madame de Pompadour met haar beroemde rozenjurk - de bloem gebruikte om de staat van haar vruchtbaarheid mede te delen.

Bekend van de speciale dag(en)
De roos wordt veelvuldig gebruikt op Valentijnsdag, Vrouwendag en Moederdag, maar ook bij trouwerijen, begrafenissen en andere speciale gelegenheden.

#519