Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/rozen_remedies_met_rozenblaadjes?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 september 2021

Rozen remedies met rozenblaadjes

Rozenblaadjes

Onze voorouders gaven niet voor niets een van de eerste rozen die ze kenden, de naam apothekersroos (Rosa gallica). Duidelijker kon je niet zijn. Ze stond paraat bij allerlei kwalen. Voor rozenblaadjeswater gebruiken ze de Rosa damascena en in iets mindere mate de Rosa alba. In die bloemblaadjes van hondsrozen zit de stof tellimagrandin, die er voor zorgt dat je bij bacteriële infecties minder hoge antibioticagehaltes moet slikken. Bij sommige bacteriën die resistentie opbouwden tegen antibiotica, is ze zelf in staat om die resistentie te verminderen.

Helpt rozenblaadjeswater bij ontstoken ogen?

Vroeger wasten bezorgde moeders geregeld etterende babyoogjes met een watje vol rozenblaadjeswater. Wetenschappelijk onderzoek wees daarna uit dat rozenwater inderdaad ontstekingen remt. Als je last hebt van vermoeide of licht ontstoken ogen, leg er dan ronde ontschminkingswatjes op die je even in rozenwater hebt gedipt. Ik ben hier zelf ervaringsdeskundige!

Als ik lang computer, beginnen mijn ogen soms vervelend te pikken. Dan leg ik de watjes op mijn oogleden en voel ik dat het rozenwater aangenaam...tegenpikt. Na 20 minuten fonkelen mijn ogen opnieuw en kan ik weer aan de slag.

Rozen remedies met rozenblaadjes

Rozenblaadjeswater? Een makkie!

Ik neem een glazen pot met daarin: 1,5 deciliter verse rozenblaadjes. Ik overgiet ze et 2,5 deciliter bron- of gedestilleerd water. Daarna giet ik drie eetlepels wodka (neen, ik neem geen slok, want ik lust geen wodka) om het rozenwater te conserveren.

Dan roer ik alles voorzichtig met een roestvrije (inox) lepel. Ik sluit de glazen pot goed af en zet hem op een donkere, koele plek. Ik roer er om de twee dagen in. Ik zeeft de blaadjes er na zeven dagen uit met een kaasdoek en bewaar het rozenblaadjeswater in een goed afgesloten fles. Soms maak ik rozenblaadjeswater zonder alcohol, maar dan kan ik dit maar een maand bewaren.

Mét alcohol blijft het water acht maanden goed. Ik giet het water in een verstuiver en parfumeer er de kamer mee. Op hete zomerdagen verstuif ik het water op mijn gezicht. Het koelt heerlijk. Rozenblaadjeswater dat ik in de handel koop, blijft ook acht maanden goed.

Rozenblaadjesolie voor een geïrriteerde huid, is dat een goed idee?

Huiduitslag en – infecties, zweren en ontstoken wonden: rozenblaadjesolie kan hier scoren.

Als het om ernstige klachten gaat moet je beslist naar de huidspecialist. Maar een vetpuistje bijvoorbeeld, behandel ik zelf.

Rozen remedies met rozenblaadjes

Rozenblaadjesolie? Poepsimpel!

Het gaat hier dus niet over etherische rozenolie!
Voor gewone rozenolie pluk ik onbespoten, goed geurende rozenblaadjes: een pot helemaal vol! Ik overgiet ze met olijfolie tot de rozenblaadjes helemaal onder zitten. Nu moeten ze ongeveer zeven dagen trekken in de zon. Om mijn pot niet te oververhitten, trek ik er een bruine papieren zak over voor ik hem op de vensterbank zet. Daarna zeef ik de blaadjes eruit. Om nog meer rozenextract in de olie te krijgen, giet ik de gezeefd olie opnieuw over verse onbespoten rozenblaadjes. Dit laat ik weer zeven dagen trekken en dan zeef ik ze eruit. Ik bewaar de olie in een donkere fles op een schaduwrijk rek of in de kast. Dus niet meer in de zon!

Deze olie gebruik ik uit-én inwendig. Ik verwerk ze in mijn gerechten, bv. In mijn vinaigrettes of als ik kip opbak of rijst parfumeer. Soms neem ik er puur drie keer per dag een koffielepel van.

Deze olie helpt de spijsvertering en de lever. Ze ontspant en geeft meer levensenergie.

Mag je etherische rozenolie puur gebruiken?

Voor je etherische olie wilt kopen, lees je er best even wat meer over. Drie soorten rozen komen in aanmerking voor etherische olie. Rosa centifolie, Rosa damascena en Rosa gallica.
De kleur van de verschillende oliën gaat van groenig oranje tot diep bruinachtig rood, maar hun werking blijft dezelfde.

Je kunt deze olie puur gebruiken, bijvoorbeeld bij gordelroos. Als je drie keer per dag pure etherische olie op gordelroos doet, kun je er binnen enkele dagen helemaal vanaf zijn.

Maar meestal gebruik je de olie niet puur: dan doe je ze in een draagstof, bijvoorbeeld amandelolie. Als je onder een eetlepel amandelolie drie druppels etherische rozenolie goed mengt, kun je er lichte brandwonden mee genezen. Meestal meng je de etherische rozenolie met andere, goedkopere etherische oliën. Niet om ze goedkoper te maken, maar de ene olie stimuleert de andere.

Meer weten over de geneeskracht van rozen en rozenblaadjes?
Lees dan Verrassende Rozen door Daniëlle Houbrechts.

#5165