Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/romneya_coulteri_of_spiegelei

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 26 oktober 2020

Romneya coulteri of spiegelei

Romneya coulteri of spiegelei

Romneya coulteri is een opvallende verschijning. Ze heet ook Californische boompapaver en behoort tot de Papaveraceae.
Van oorsprong komt de plant voor in Zuid-Californie en in het noorden van Mexico. Nog een andere naam is “het spiegelei” en dat past goed bij de bloemen van de Romneya.

De zuiver witte bloem is wel 12 cm in doorsnede en heeft een dot goudgele meeldraden in het hart, een beetje bol, als de dooier van een gebakken ei. De bloembladeren zijn kreukelig. Gedurende een lange tijd in de zomer steelt Romneya de show met haar spectaculaire bloemen. De bloei duurt meer dan een maand en is fabelachtig mooi.
Het blad is ook mooi, het is diep ingesneden. Het is wasachtig en grijsblauw van kleur met haren langs de randen.
De houtige stengels groeien uit een netwerk van wortelstokken

Romneya coulteri
Foto: Ton Hannink

Onder de grond maakt zij lange uitlopers die op een heel andere plaats in de tuin ineens omhoog komen. Je zou denken, dat je daar makkelijk stekken van maakt maar dat valt tegen. Er zitten meestal geen wortels aan de uitlopers en het bewortelen gaat niet makkelijk. Op voedzame grond kan het spiegelei een hoogte bereiken van twee meter. Meestal blijft ze wat lager. De struik kan een meter breed worden. Romneya wordt wel een halfheester genoemd. De takken zijn houtig maar niet meerjarig.

In de winter sterft de plant bovengronds meestal helemaal af om in het voorjaar vanuit de grond opnieuw uit te lopen. Dan knippen we de oude stengels weg.
Romneya staat graag in de volle zon in grond die goed afwatert. De plant groeit van oorsprong in droge gebieden. Je zou verwachten dat ze het op onze kleigrond niet prettig zou vinden. In de winter is het hier erg nat en door de hoge grondwaterstand is er van afwatering vrijwel geen sprake. Toch gedijt Romneya hier uitstekend.

Californische boompapaver

Over de winterhardheid kun je sterk uiteenlopende gegevens vinden, van volledig winterhard tot zeer vorstgevoelig. Hier doorstond Romneya een natte winter met 15 graden vorst glansrijk. Na de afgelopen koude winter zien we de Romneya voorzichtig boven komen. Het gekartelde grijzigblauwe blad is duidelijk te herkennen. Alle planten die deze winter goed zijn doorgekomen, kunnen we met een gerust hart winterhard noemen.

Latijnse naam : Romneya coulteri
Nederlandse naam : Californische boompapaver
Spiegelei
Familie : Papavaraceae
Bloeikleur : wit
Bloeimaand : juli, augustus, september
Bladkleur : Blauwgroen
Hoogte : 1,5 m - 2 m
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon
Soort gewas : Vaste plant
Speciale kenmerken : Geurende bloem
Habitat : Droge bodem, Normale bodem

Foto: Brecht Mane
#3413

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl