Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/rode_bieten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 oktober 2020

Rode bieten

Rood, kleur van de passie

rode bietenIn gastronomische restaurants zijn ze bijzonder populair omdat ze een kleuraccent geven aan gerechten. Maar rode bietjes zijn veel meer dan versiering: ze zijn  'superfood'. De kleine rode knolletjes zijn immers bijzonder rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels.

Armenkost
Rode bietjes werden in het verleden vaak gezien als 'armenkost' omdat de groente heel makkelijk groeit op arme grond. Bovendien is de rode biet het kleine broertje van de voederbiet die als veevoeder wordt geteeld. Niet meteen een referentie om fier over te zijn. Rode bieten zijn meestal rond, maar er bestaan ook langwerpige vormen en er zijn bietjes met geel en wit vruchtvlees. Een heel decoratieve soort is de Italiaanse chiogga die vlees met witte en roze ringen heeft.

Kleurstof en medicijn
Rode biet is een heel oude groente die reeds door Egyptenaren, Grieken en Romeinen gegeten werd. De rode knolletjes waren geliefd voor hun zoete smaak en als medicinale plant. Bietenrood wordt als natuurlijke kleurstof gebruikt in de voedingsindustrie. Op gezondheidsvlak scoren rode bietjes heel hoog. Ze zijn rijk aan voedingsvezels en een goede bron van kalium, dat bijdraagt tot het behouden van een normale bloeddruk.

rode bieten

Keuken
Bietjes kunnen perfect rauw gegeten worden, tot chips verwerkt of ongeschild beetgaar gestoomd of gekookt vooraleer ze verder te verwerken. Je kan er ook lekker sap van maken.

TIP:  Bij het koken van rode bieten is het beter om ze niet te schillen. Bij  geschilde of gesneden bieden lekken de pigmenten eruit. Ze 'bloeden leeg' in het kookwater en zijn na afloop niet zo mooi rood meer.

Carpaccio van rode biet met groene appel en magret de canard (2 pers.)

rode bieten

  • 2 kleine rode bietjes
  • 2 appels, granny smith
  • 1 magret de canard, koud gerookt
  • 1 rode ui, in dunne rungetjes gesneden
  • citroensap

    voor de vinaigrette:
  • 4 el olijfolie
  • 2 el balsamico-azijn
  • peper en zout

Meng voor de vinaigrette olie en azijn. Kruid met peper en zout. 
Was de bietjes en de appels en snijd in dunne plakjes. Besprenkel met wat citroensap. 

Verwijder het vet van de magret en snijd in dunne plakjes.
Leg afwisselend plakjes biet, appel en magret dakpansgewijs op elkaar, leg er enkele uiringetjes op en besprenkel alles met de vinaigrette.

#4244

Bron: Flandria