Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/rhododendroncicade_gespot_juni_2013

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 25 september 2020

Rhododendroncicade: bestrijding en ziektebeeld op Rhododendron

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde ziektes en plagen aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 6 juni 2013 - Bericht 5

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:

Aardappelplaag

Kersenvlieg

Kommaschildluis

Rhododendroncicade

Rhododendronwants Taxuskever

Nu in de kijker: Rhododendroncicade

Deze cicade, die in zijn volwassen stadium groen is met een rood streepjespatroon, is nu volop ontloken. De larven van deze cicade zitten vooral aan de onderzijde van de nieuwe bladeren. Zij hebben in de larvestadia nog geen vleugels waardoor ze relatief eenvoudig te bestrijden zijn. Zij zuigen aan de bladeren en geven een schadebeeld gelijkend op dat van spint en rhododendronwants. Later in het seizoen (september – oktober leggen ze hun eieren in de bloemknoppen die het volgende voorjaar voor bloemen moeten zorgen. Door deze ei-afleg brengen zij een schimmel over die de typische zwarte knoppen veroorzaken. Deze knoppen geven geen bloei meer.

   

Bestrijdingsadvies:

Een contactinsecticide is het best aangewezen om deze parasiet aan te pakken.
Vraag raad aan uw handelaar!


Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto's en een bestrijdingsadvies op maat. Zo'n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#3932

Bron: Edialux
www.edialux.be