menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 15 maart 2024

Wat kunnen we doen voor hommels in de tuin

Net zoals vele andere insecten hebben hommels het steeds moeilijker om te overleven. Wat een hommel nodig heeft om gelukkig te zijn is een goede huisvesting en een groot veld vol bloemen. Hommels houden van een wat wildere omgeving met hier en daar een beschut plekje waar ze een kolonie kunnen stichten. Hommels zijn geen gevaarlijke insecten maar perfecte bestuivers! Ze zijn altijd druk in de weer met het verzamelen van stuifmeel en steken bijna nooit, tenzij ze echt bedreigd worden.

Bloemenweide met hommels

Op zoek naar een geschikte huisvesting

Hommels zijn pluizig en hebben veel beharing. Van zodra de eerste zonnestralen verschijnen en het warmer wordt dan 10°C, kruipt de hommelkoningin uit haar slaapplaats waar ze de winter solitair heeft doorgebracht. Door hun dichte beharing kunnen ze ook bij wat minder weer uitvliegen. Vroeg bloeiende planten zoals krokussen en wilgen leveren nectar om hen na de winterslaap aan te sterken.

Hommels in aquarelEens terug op krachten, gaan ze op zoek naar een geschikte nestlocatie. Net zoals de honingbij leven hommels in een kolonie met een honderdtal andere hommels. Omdat een hommel zelf niet in staat is om nestmateriaal te verzamelen, gebruiken ze in de natuur vaak een oud muizenhol of een oud vogelnest als broedplaats. Bepaalde hommels bouwen bij voorkeur hun nest ondergronds, andere op de bodem tussen dichte vegetatie en bepaalde soorten bouwen hun nest liever bovengronds. De nestcellen bestaan uit was, dat door hun achterlijf wordt afgescheiden. De cellen worden zowel gebruikt voor opgroeiende larven als voor het verzamelen van voedsel. Na enkele weken legt de koningin de eerste eitjes die zich gauw tot hommellarven zullen ontwikkelen. Na verpopping komt een eerste generatie werksters uit en de koningin zal vanaf dan het nest niet meer verlaten. Het is nu aan de werksters om stuifmeel te verzamelen en te helpen om de larven groot te brengen. In een latere fase zullen ook eitjes worden gelegd waar mannetjes uit voort komen.


Als een hommelkoningin verzwakt vanwege haar leeftijd, wat meestal blijkt uit de productie van onbevruchte eieren, beginnen de werksters larven op te voeden tot koningin. Dat doen ze door hen meer en beter voedsel te geven dan de werksterlarven. Een nieuwe koningin kan ook nodig zijn als de kolonie te groot wordt. Dan verlaat de nieuwe koningin, samen met een zwerm werksters het nest om een andere kolonie te stichten.

Hommel met klaproos

Bouw een kunstmatig nest in jouw tuin

We kunnen de hommel een handje helpen door een kunstmatig nest in onze tuin te integreren. De belangrijkste voorwaarde is dat het nest niet in de felle zon staat en dat de grond droog is. Water en vocht kan het nest afkoelen. Plaats de nestkast naar het zuiden gericht, maar zorg er voor dat het niet de ganse dag in de volle zon staat.

Kies ook een plaats dichtbij een bloeiende border of een bloeiende haag zodat ze voldoende voedsel in de buurt van het Een nestkast die is ingenomen door een hommelbroednest kunnen vinden. De kans dat het nest effectief zal bewoond worden, vergroot door nestmateriaal met een muizengeur in een kunstmatig hommelnest te stoppen. Een oud muizennest is natuurlijk niet makkelijk te vinden. Je kan als alternatief ook gedroogd gras of mos samen met wat muizenkeutels gebruiken. Of je kan wachten tot de hommelkast eerst wordt bewoond door muizen. 

Omdat hommelkoninginnen rond februari op zoek gaan naar een geschikte plaats, is het najaar het beste tijdstip om een kunstmatig nest te plaatsen. Ga dus nu al op zoek naar een goede plek in de tuin, bouw zelf een nest met een terracottapot en een stukje tuinslang of koop één van de hommelhuisjes in onze webshop. Als je het nu plaatst, maak je bovendien kans dat een koningin er zal in overwinteren.

Heeft een vogel in jouw tuin gebroed, laat dan het oude en verlaten nest zitten, in plaats van het te reinigen. Misschien wordt de nestkast dan in het volgend seizoen bezocht door een hommelkoningin.

#5805Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon