Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/recepten_voor_asperges

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 19 juni 2019

3 heerlijke recepten met asperges in de hoofdrol

Asperge- en aardappelsoep met garnalen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 handjevol peterselie
  • 50 g gezouten boter
  • 1 dl druivenpitolie
  • 5 dl visbouillon
  • 2 uien
  • 500 g witte asperges
  • 100 g garnalen
  • 4 grote bloemige aardappelen (elk 100 g)
  • peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de uien en geschilde asperges in schijfjes. Bak in wat boter op een matig vuur in een grote kookpot.
Snijd de geschilde aardappelen in dobbelstenen van 3 cm op 3 cm. Voeg ze toe aan de groenten en laat nog enkele minuten bakken.
Voeg de bouillon toe, plaats het deksel op de kookpot en laat koken.
Meng ondertussen de peterselie en de druivenpitolie met een blender. Kruid met wat zout.
Mix de soep wanneer de groenten gaar zijn en kruid met peper en zout. Haal de soep door een fijne zeef. Werk de soep af met wat druivenpitolie met de peterselie en enkele verse garnalen.


Gebakken asperges met ham in botersaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 fijne sneetjes ham (100 g)
  • 24 flinke witte asperges
  • een halve bussel peterselie
  • 1 sjalot
  • het sap van 1/4 citroen
  • 80 g boter
  • 4 eieren
  • een scheut azijn
  • peper en zout

Bereidingswijze

Schil de asperges met een dunschiller en dek ze daarna af met een natte doek.
Pluk, spoel en hak de peterselie fijn.
Snijd de ham fijn met een scherp mes.
Hak de sjalot fijn en stoof hem glazig in een lepel boter.
Voeg de Meesterlyck-ham bij de sjalot en laat kort meestoven.
Klop de resterende boter onder het ham/sjalotmengsel en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Kook de asperges iets verder dan ‘al dente’ (6 minuten volstaan) in gezouten water en hou ze vervolgens goed warm.
Pocheer de eieren in voldoende water met een scheut azijn.
Bak de asperges in een weinig boter, haal ze uit de pan en laat ze kort uitlekken op een handdoek.
Schik de asperges op warme borden, lepel er de jus met het ham/sjalotmengsel over en leg er het gepocheerde ei langs.


Appel-aspergeslaatje met geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 bussels witte asperges
  • 1 ei
  • 2 soeplepels wijnazijn
  • 2 dl maïsolie
  • 1 groene appel
  • 4 kleine verse geitenkaasjes
  • 4 schijfjes gezouten spek
  • 1 soeplepel fijngehakte verse dragon
  • 1 bosje waterkers
  • zout
  • peper van de molen

Bereidingswijze

Pel de asperges en was ze. Bind ze in bussels en kook ze gaar (zo’n 10 minuten) in licht gezouten water.
Laat ze uitlekken en snij ze in stukjes.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in sneetjes.
Wikkel rond elk geitenkaasje een fijn sneetje spek. Gril ze zo’n 3 minuten in de oven: het spek moet goudbruin gebakken zijn.
Meng alle ingrediënten van de vinaigrette.
Was de waterkers, zwier hem droog en verwijder de steeltjes.
Verdeel de waterkers, de appel en de stukken asperge op kleine bordjes en laat in het midden een beetje plaats open.
Besprenkel het slaatje met de vinaigrette, leg een warm geitenkaasje in het midden en dien onmiddellijk op.

#3884

Bron: Flandria