Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/recepten_olympische_spelen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 30 september 2020

Recepten voor gezonde TV-gerechten voor de Olympische Spelen met de passende groentegerechten

TV-gerechten voor de Olympische Spelen

Supporter met de passende groentegerechten!

 

Van 8 tot 24 augustus worden in Beijing de Olympische Spelen gehouden. We supporteren uiteraard voor de Belgische Olympische Selectie die uit een 80-tal atleten bestaat of de Nederlandse selectie van iets meer dan 240 atleten.
De spelen kunnen we volgen op de televisie en daar hoort een gezond hapje bij.
Om niet te vervallen in de klassieke calorierijke chips en worsttoestanden creëerden we passende gerechtjes bij enkele sporten. Wat dacht van je van groentestokjes voor onze hoogspringster, estafettesandwiches voor onze sprinters, kaasballetjes met groentesaus voor onze pingpong-atleten en tennissers, wieltjespizza voor onze renners en mountainbikers en heldere Chinese groentesoep voor onze zwemmers en watersporters?


Chinees slaatje

 

Voor bij het hoogspringen: groentestokjes

 

  • Maak een keuze uit de volgende rauwe groenten:
  •  wortelen of babyworteltjes
  • Paprika
  • groene selderij
  • komkommer
  • venkel
  • Rammenas
  • groene boontjes (rauw of even geblancheerd)

 

Rauwe groenten versnijd je best net voor het serveren, want ze worden vlug slap. Lukt dat niet bewaar ze dan, met uitzondering van waterachtige groenten zoals komkommer en rammenas, in een bad gevuld met ijsblokjes en water in de koelkast. Bewaar geblancheerde of gestoomde groenten zoals de boontjes in een bord bedekt met plasticfolie.

 

Schraap de wortelen en snijd ze in fijne staafjes.

Snijd de paprika in twee, haal er de zaadlijsten uit en snijd het vruchtvlees in fijne staafjes.

Verwijder de bladeren van de selderijstengel. Verdeel de stengel in stukken van 10 cm en snijd deze vervolgens in fijne staafjes.

Verdeel de komkommer in stukken van 10 cm en snijd elk stuk in fijne staafjes.

Verwijder de stelen van de venkel en snijd de knol in fijne staafjes.

Schil de rammenas en verdeel de wortel in stukken van 10 cm en snijd deze vervolgens in fijne staafjes.

Kuis de boontjes en blancheer ze eventueel even.

Sorteer de groenten naar kleur en schik ze rechtopstaand in potjes of kommetjes. Serveer er een of meerdere van de volgende dipsausjes bij.

 

Dipsausjes:

Mieriksworteldip

  • 30 cl yoghurt
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel
  • 3 eetlepels verse dille
  • 1 lente-ui, fijngesnipperd
  • Zout en peper

 

Meng alle ingrediënten en roer goed. Bedek met plasticfolie en laat een uur goed koud worden in de koelkast. Garneer eventueel met nog wat dille.

 

Knoflookdip

  • 30 cl yoghurt
  • 1 koffielepel citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout, peper

Meng yoghurt en citroensap en pers de teentjes knoflook er boven uit. Kruid met zout en peper en laat een uur goed koud worden in de koelkast.

 

Mediterrane dip

  • 30 cl yoghurt
  • 2 eetlepels basilicum, fijngehakt
  • 6 half gedroogde tomaten op olie
  • 6 zwarte olijven zonder pit
  • 1 koffielepel fijngehakte knoflook
  • Zout en peper

Hak de tomaten en de olijven fijn. Meng ze samen met de basilicum en knoflook onder de yoghurt. Laat ze een uur goed koud worden in de koelkast.

Bagna calda

  • 25 cl olijfolie
  • 125 g boter
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 12 ansjovisfilets, uitgelekt
  • Tijm of oregano

 

Hak de ansjovisfilets in stukjes. Verhit de boter en de olijfolie, fruit daarin de knoflooksnippers goudgeel, doe er de ansjovisfilets bij en fruit nog even verder. Kruid met tijm of oregano. Serveer als een warme dipsaus.

Voor bij de 4 x 100 meter: estafettesandwiches

 

  • 2 stokbroden
  • 1 ui
  • 2 rode paprika’s
  • 3 Prunella tomaten
  • 2 portobello champignons
  • 1 krop bataviasla

 

Voor de saus

  • Brikverpakking van 380 g witte cannellinibonen
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 koffielepels geraspte citroenschil
  • 1 koffielepel gedroogde basilicum
  • 1 koffielepel gedroogde rozemarijn

 

Meng alle ingrediënten voor de saus en mix ze tot een puree in de keukenrobot. Laat een uur afkoelen in de koelkast.

Snijd de ui in schijven. Snijd de paprika’s in twee en verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaten in twee en verwijder de zaadjes.

Verwarm de oven voor op 210°C. Sprenkel wat olijfolie over een bakplaat en leg daarop de ui, peper en tomaat gedurende 25 minuten. Draai de uien om. Voeg de portobello’s toe en bak nog 10 minuten tot ze zacht zijn en ondertussen ook het vocht op de oppervlakte van de tomaten is verdampt.

Was ondertussen de sla en haal de blaadjes van de stam.

Haal de groenten uit de oven en laat ze afkoelen. Verwijder het velletje van de paprika’s en snijd de paprika’s in reepjes. Snijd de champignons in reepjes en snijd de uien fijn.

 

Hol de stokbroden uit en vul ze met sla. Lepel er wat saus over en vul verder aan met de paprika’s, tomaten, champignons en ui. Snijd in handzame stukken en serveer.

 

 

Voor bij het tafeltennis: kaasballetjes met broccolisaus

 

Voor 4 personen

 

  • 1 broccoli
  • 1 bloemige aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 1,5 dl groentebouillon
  • 1,5 dl olijfolie
  • 450 g ricottakaas
  • 225 g mozzarella, geraspt

 

Voor het beslag

  • 3,5 dl koud water
  • 1 eidooier
  • 200 g bloem
  • Olijfolie om in te bakken
  • Zout

 

Verdeel de broccoli in roosjes en kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn. Vul een kom met ijsblokjes en water. Giet de broccoli af en leg ze meteen in het ijswater. Laat ze afkoelen en laat ze vervolgens goed uitlekken.

Kook de aardappelblokjes tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken.

Mix de broccoli tot een puree in de keukenrobot, voeg er de aardappel aan toe en mix verder. Giet er de bouillon bij en meng verder. Giet er nu, terwijl de machine draait, beetje bij beetje de olijfolie aan toe tot je een homogeen mengsel krijgt. Kruid met peper en zout. Zet in de koelkast en laat volledig afkoelen.

 

Klop de ricotta op met de handmixer en meng er de mozzarella onder. Mix verder. Vorm balletjes met dit mengsel. Leg ze op een vel bakpapier en laat ze minstens 4 uur afkoelen in de koelkast.

 

Verhit de frituurpan op 180°C.

Maak het beslag door het water, eidooier, zout en 150 g bloem te mengen. Giet de resterende bloem in een kommetje. Wentel elk bolletje in de bloem en vervolgens in het beslag. Frituur de balletjes tot ze goudgeel zijn. Laat ze even uitdruppen op keukenpapier.

Verwarm ondertussen de broccolisaus.

Serveer de kaasballetjes met prikkertjes om ze onder te dompelen in de warme saus.

 

 

Voor bij het wielrennen en mountainbiken: wieltjespizza

Voor 2 pizza’s

  • 2 kant en klare pizzabodem
  • 1 blikje tomatenstukjes met basilicum
  • 1 Coeur de boeuf tomaat
  • 1 rode paprika
  • 20 schijfjes chorizoworst
  • ½ rode ui, in fijne schijfjes
  • 2 bollen mozzarella, in schijfjes gesneden

 

Verwarm de oven voor op 220°C.

Beleg de pizza’s met de tomatenstukjes. Beleg met de schijfjes ui. Leg er afwisselend schijfjes tomaat en paprika op. Beleg verder met de schijfjes chorizoworst en versier met de schijfjes mozzarella. Bak de pizza 10 minuten in de warme oven.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke zomerse maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1611

Bron: Lava