Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/recepten_met_zurkel

Recepten met zurkel

recepten met zurkel

zuringreceptenZurkel wordt ook wel veldzuring genoemd. De bladeren van de zurkel kunnen in de keuken in verschillende bereidingen gebruikt worden, zoals soepen, salades of sauzen. Ook bij het bekende paling in't groen is zurkel één van de hoofdingrediënten.

Hoewel de veldzuring vaak tussen het onkruid voorkomt (veelal in de buurt van brandnetels), is de teelt in de groententuin zeker geen moeilijkheid. Van maart tot augustus kan de zurkel in rijen gezaaid worden.
Zuring vraagt om een zure vochthoudende grond en om een standplaats in de volle zon of halfschaduw. De planten behoren op 30 cm afstand van elkaar te staan.

Zuring schiet nogal snel in zaad. Haal de bloemen tijdig weg zodat alle energie van de plant zich richt op het produceren van bladeren. In warme zomers zal zuring in de loop van het groeiseizoen steeds meer bittere bladeren leveren.
Zodra het buiten niet meer warm is, zal de smaak van het gewas snel verbeteren.
Zuring zaait zich spontaan uit. Komt er te veel zuring in de tuin, dan kan helpt kalk strooien om dit tegen te gaan.

Dat zurkel of zuring een echte delicatesse is bewijzen we met onderstaande recepten:

Zurkelpuree met pladijs

Ingrediënten:

  • zurkel in zurkelpuree600 g pladijsfilets
  • 1 ei 
  • 2 eetlepels bloem 
  • 100 g broodkruim
  • 4 partjes citroen
  • peper en zout 
  • frituurpan met nieuwe olie 

    Voor de aardappelmousseline:
  • 500 g aardappelen 
  • 50 g zurkel 
  • 50 g daslook 
  • 2 dl melk 
  • 50 g boter 

    Voor de kruidenmayonaise:
  • 1 dl mayonaise 
  • ½ sjalot 
  • 1 eetlepel gesneden bieslook 
  • 1 eetlepel gehakte peterselie 
  • 1 eetlepel gesneden dragon 
  • 1 eetlepel kappertjes 

Bereiding:
Spoel de pladijsfilets, dep droog, haal eerst door bloem, dan door losgeslagen ei en vervolgens door broodkruim. 
Kook de aardappelen, giet af en laat drogen, haal door een roerzeef en roer er de melk onder. 
Spoel de zurkel en daslook, stoof kort in boter en voeg bij de aardappel, breng op smaak met zout en peper. 
Maak de mayonaise aan met de kruiden en de kappertjes. 
Frituur de pladijsfilets in olie, laat uitlekken op keukenpapier en kruid met zout en peper.
Schik de filets op borden, ernaast de aardappelmousseline en serveer de kruidenmayonaise afzonderlijk. 
Bron: Flandria


Quiche van geitenkaas met zurkel

Ingrediënten:

  • 2-3 kopjes zuring, grof gehakt
  • een paar lente-uitjes, fijngesneden
  • 300 tot 400 gram geitenkaas
  • 3 eieren
  • 1 ½ kopje melk
  • ¼ theelepel zout
  • Parmezaanse kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verdeel de geitenkaas (of een sterke smaak kaas) in de bodem van een taartvorm of ovenschaal.
Dek af met gehakte zuring en lente-uitjes.
Klop de eieren, zout en melk en giet over de laag met zuring en uitjes.
Bestrooi met Parmezaanse kaas.
Bak gedurende 35 tot 40 minuten of tot de bovenkant goudbruin is.


Tongschar met zurkelsaus

Ingrediënten:

  • saus met zurkel maken 600 g tongscharfilets
  • 16 rode witloofstronkjes 
  • 1 bundel witte asperges
  • 100 g zurkel 
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 dl droge witte wijn 
  • 2 eetlepels room
  • 100 g boter
  • olijfolie
  • kristalsuiker
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding:
Het witloof doormidden snijden en het harde gedeelte met een bittere smaak verwijderen. Het witloof in stukjes van 1 cm snijden, aanstoven in olijfolie en kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Op het laatst 1 dessertlepel kristalsuiker toevoegen om het witloof op laag vuur te konfijten. 
De asperges met de mandoline in zeer fijne sliertjes snijden, vijf minuten op ijswater leggen om ze krokant te laten worden, uithalen, droogdeppen, kruiden met peper en zout en mengen met een beetje olijfolie. De zurkel in dunne slierten snijden. De tongscharfilets kruiden met peper en zout, dichtplooien en zeer kort (+/- 2 min.) pocheren in 1 dl witte wijn met de fijngesneden sjalot. De vis uithalen en warm houden.

Voor de saus: 
Het pocheervocht tot de helft inkoken, de room toevoegen en op het laatst de helft van de zurkelsliertjes, juist voor het afwerken van de saus met 100 g malse boter. 
In het midden van het bord het gekonfijt witloof schikken, daarop wat zurkel strooien, dan de tongscharfilet, terug wat zurkel en tenslotte een bosje gemarineerde asperges. 
De zurkelsaus rond het torentje lepelen.
Bron: Flandria


Omelet met zurkel

ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 1 eetlepel room
  • 1 kommetje zuring, schoongemaakt en bijgesneden
  • 2 eetlepels boter, verdeeld
  • 1/4 theelepel zout

Bereiding:
Verscheur de zurkel. Voeg de helft van de boter toe in een zware pan en voeg zuring en zout toe.
Breng gedurende 10 minuten aan de kook, en roer voldoende.
Klop zachtjes de eieren en de room samen in een kom en voeg de zuringmix toe.
Doe de rest van de boter in een koekenpan en verhit tot de boter lichtjes bruin wordt.
Verdeel nu de eieren in de pan en verdeel gelijkmatig.
Bak de ommelet naar believen af, vouw de omelet samen en smullen maar !


#3633

Bron: Flandria