Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/recepten_met_witloof

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 18 juni 2019

Recepten met witloof

Ovenschotel met witloof tijm en spek

Ingrediënten voor 4 personen 

  • 4 stronkjes witloof
  • 6 sneetjes droog gezouten spek
  • 12 krielaardappelen
  • 6 takjes verse tijm
  • 6 blaadjes laurier
  • 10 knoflookteentjes, gepeld
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel het witloof en verwijder de buitenste bladeren en de harde kern. Snij het overlangs in twee.
Spoel de aardappelen en snij ze overlangs doormidden.
Vet een ovenschotel in met olijfolie. Leg er het witloof in, samen met de aardappelen, laurierblaadjes, tijm en knoflook. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Dek af met aluminiumfolie en bak 30 minuten.
Snij het spek in reepjes en strooi ze over het witloof. Plaats onafgedekt terug in de oven en bak nog eens 30 minuten tot het spek knapperig is. Serveer onmiddellijk.


Lepelhapje van witloof met ansjovis

Ingrediënten voor 4 personen 

  • 2 stronkjes witloof
  • 100 g ansjovisfilets
  • 3 el kappertjes
  • 1 el parmezaan, geraspt
  • 6 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • peper

Bereidingswijze
Spoel het witloof. Snij het in grove stukken en stoof het even aan in een pan met boter.
Vermeng de kappertjes met de parmezaan, de knoflook, de olijfolie en de peper.
Rol de ansjovisfilets op. Serveer ze op een lepeltje met het gestoofde witloof en de pesto van kappertjes.


Tarte Tatin van witloof

Ingrediënten voor 4 personen 

  • Kant-en-klaar bladerdeeg
  • 6 stronkjes mini witloof, overlangs in twee gesneden
  • 1 el verse tijm
  • 150 g bruine suiker
  • 15 g verse boter
  • zeezout

    Voor de vinaigrette:
  • ½ appel, geschild, ontpit en in grove stukken gesneden
  • 1 el pijnboompitten, geroosterd
  • 100 ml notenolie
  • 30 ml balsamicoazijn
  • 2 el honing
  • peper en zout
  • En verder nog
  • 4 ovenschalen, Ø 13 cm

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snij 4 cirkels van ± 13 cm uit het bladerdeeg.
Verwarm de suiker en 50 ml water in een steelpan tot de suiker smelt en goudbruin karamelliseert.
Haal de pan van het vuur, roer er de boter door en meng tot een gladde massa. Verdeel de karamel over de vier schotels.
Strooi het zeezout en de tijm over de karamel en leg er het witloof op. Druk het deeg op het witloof en snij overtollig deeg weg. Zet de schotels in de oven en bak ze 20 minuten tot het deeg goudbruin en krokant is.
Meng voor de vinaigrette de notenolie, balsamicoazijn, honing en appel met een staafmixer. Zeef en breng op smaak met peper en zout.
Draai de taartjes om op de borden en besprenkel ze met de vinaigrette. Serveer ze met een frisse groene salade.

#3755

Bron: Lava