Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/recepten_bierbeslag

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 10 december 2019

Recepten met groenten op basis van bierbeslag

Basisbereiding voor bierbeslag:

Zeef 150 g bloem in een kom en voeg er een snuifje zout aan toe. Breek twee eieren. Meng de eidooiers onder de bloem, voeg er twee eetlepels blond bier en 2 eetlepels olie aan toe. Meng deze ingrediënten met de klopper tot een glad deeg. Bedek met plasticfolie en laat een uurtje rusten op kamertemperatuur. De rusttijd is belangrijk voor een goed resultaat. Het deeg zal dan homogeen aan de groenten kleven en zal ook niet krimpen als het in de hete olie wordt gedompeld. Klop ondertussen de eiwitten goed stijf en meng ze onder het beslag als je het gaat gebruiken.

Dompel de groenten onder in dit beslag. Frituur steeds een kleine hoeveelheid in een frituurpan gevuld met olie op 160 tot 190°C. Leg ze een voor een in de hete olie, zo voorkom je dat de olie te sterk afkoelt. Let erop dat de groenten niet aan elkaar gaan kleven. Haal de groenten met een schuimspaan uit de olie als het deeg een goudgele kleur heeft. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Kruid ze eventueel met wat zout en serveer ze warm.

Bierbeslag met een extra:
Je kunt aan dit beslag allerlei smaakjes toevoegen zoals fijngehakte kruiden, specerijen zoals chilipoeder, curry, komijn, kurkuma, maar ook hele of gebroken granen en sesamzaadjes.

Enkele recepten op basis van bierbeslag:

Beignets van broccoli en kalkoen
Hapje voor 4 personen

 

  • Standaardbereiding bierbeslag
  • 150g kalkoen, in reepjes gesneden
  • 150 g Flandria-broccoli, in roosjes verdeeld.
  • Zeezout

Voor de dipsaus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • Sap van ½ sinaasappel
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Vers gemalen chilipepers

 

Verwarm olie in een frituurpan op 180°C.

Meng alle ingrediënten voor de dipsaus.

Maak het bierbeslag. Dompel de kalkoenreepjes en de broccoliroosjes in het beslag. Leg ze voorzichtig een voor een in de hete olie en laat ze 3 tot 5 minuten bakken tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met zeezout. Serveer ze met de dipsaus.

Gevulde courgettebloemen met Flandria-ratatouille
Voor 4 personen

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode Flandria-paprika
  • 1 Flandria-aubergine
  • 1 Flandria-courgette
  • 1 Flandria-tomaat
  • 400 g verse geitenkaas
  • 60 g kappertjes
  • 16 Flandria-courgettebloemen
  • Basisbereiding bierbeslag
  • Bloem

Snijd alle groenten in kleine blokjes. Stoof de fijngesnipperde ui en de fijngesneden lookteentjes in olie tot ze glazig zijn. Voeg de blokjes paprika toe en stoof ze 5 minuten. Voeg de aubergine en courgetteblokjes toe en stoof ze 5 minuten. Voeg de blokjes tomaat toe en laat 15 minuten stoven.

Meng de geitenkaas en de kappertjes en doe het mengsel in een spuitzak. Vul daarmee de courgettebloemen.

Verhit olie in een frituurpan. Stuif wat bloem over de courgettebloemen, dompel ze onder in het bierbeslag en frituur ze tot het beslag goudgeel is. Verwijder ze met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verdeel de ratatouille over de borden en leg er 4 courgettebloemen bij. Sprenkel er nog wat olijfolie over.

Kruidige groenten
Voor 4 personen

  • 100 g Flandria-aubergine
  • 100 g Flandria-bloemkool
  • 100 g Flandria-courgette
  • 100 g ui

Basisbereiding bierbeslag

  • 5 g chilipoeder
  • 5 g kurkumapoeder
  • 3 g komijnpoeder
  • Mix van vier pepersoorten (kant-en-klaar)
  • Chutney (kant-en-klaar)
  • Verhit olie in een frituurpan.
  • Snijd de groenten in fijne schijfjes.

Meng de specerijen onder het bierbeslag. Dompel de groenten in het beslag en leg ze een voor een in de hete olie. Laat ze bakken tot ze goudgeel zijn. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met de pepermix en serveer er de chutney bij.

#1995

Bron: Flandria