Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/recept_opgevulde_champignons

Tuinadvies

Toon alles uit: "Paddestoelen"

Gevulde champignons

Champignon wordt kampioen!

Niets brengt zoveel harmonie tussen keuken en natuur dan een paddenstoelengerecht in de herfstmaanden. Flandria-champignons zijn met zorg gekweekt, voelen vast aan en hebben een mooi witte kleur zonder bruine vlekjes. Ze worden gesorteerd naar kwaliteit en diameter van de hoed. Champignons hebben een zeer lage caloriewaarde, zijn arm aan cholesterol en zout maar rijk aan spoorelementen zoals kalium en fosfor, en bevatten ook behoorlijk wat vitamines uit de B-groep.
Net als alle paddenstoelen geeft de champignon de typische umami-smaak af en het verwondert dan ook niet dat de champignon zich graag laat combineren met camembert, Parmezaanse kaas, gebakken eendenlever en gebakken spek. (Umami is een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig') betekent.

champignons als ware delicatesse

Champignons kunnen rauw gegeten worden, opgevuld worden of lekkere smaakmaker zijn in soep of sauzen…

Gevulde champignons
Als aperitiefhapje of als garnituur bij vleesgerechten
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 6 champignons (groot)
  • 1 sneetje wit brood
  • 1 sneetje spek (gezouten), ontdaan van zwoerd en vetranden
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1/4 fijngehakte ui
  • 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
  • 3 cl olijfolie (Extra Vierge)
  • peper

recept gevulde champignons

Maak de champignons schoon, verwijder de steeltjes en hak deze fijn.
Snijd het spek in zeer kleine dobbelsteentjes, bak in olijfolie en laat drogen op keukenpapier. Doe hetzelfde met het brood (croutons).
Fruit de ui lichtjes. Voeg de champignonsteeltjes en de look toe. Laat het stoven tot het vocht verdampt is en roer regelmatig. Voeg het spek, de croutons en de peterselie toe en kruid met peper.
Vul de champignonhoeden met het mengsel. Leg ze in een ovenschotel die werd ingesmeerd met boter en knoflook. Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.


#2689